Puheenaihe

Palkat ja työajat eivät haittaa kilpailukykyä, mutta moni pitää irtisanomissuojaa liian hyvänä

Kuvituskuva.

Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Työajoista ja palkoista ei ole haittaa Suomen kilpailukyvylle, katsoo enemmistö tuoreen kyselyn vastaajista.

Kaksi kolmesta eli 68 prosenttia on sitä mieltä, että työajat ja lomat ovat kohdillaan kilpailukyvyn näkökulmasta. Palkkatasosta sitä mieltä on 54 prosenttia vastaajista.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) kyselytutkimuksessa vähän yli neljännes eli 28 prosenttia arvioi, että palkkataso on kilpailukyvyn kannalta liiankin heikko. Alle kymmenesosa pitää palkkoja liian korkeina.

 

Irtisanomissuojaa pitää kohdallaan olevana puolet vastaajista. Joka viidennen mielestä se on liian hyvä ja siten heikentää kilpailukykyä. Liian huonona irtisanomissuojaa pitää kuudesosa eli 16 prosenttia vastaajista.

Lähes joka toinen, 45 prosenttia, uskoo osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden olevan kilpailukyvyn kannalta liian heikkoa.

Vähintään kaksi viidestä otaksuu esimiesten osaamisen, ilmapiirin työelämässä ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien omaan työhön heikentävän kilpailukykyä.

Paikallisen sopimisen mahdollisuutta pitää liian huonona lähes kaksi viidestä, 38 prosenttia, ja kohdallisena lähes sama määrä.

 

Palkkatason kokevat liian huonoksi työntekijätaustaiset, SAK:n jäsenet, heikommin koulutetut ja pienituloiset.

Ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien ja hyvätuloisten keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, joiden mielestä palkat ovat nykyisellään jo liian hyviä.

Naiset ovat miehiä hanakampia näkemään etenkin palkkatason, työilmapiirin ja vaikutusmahdollisuuksien työelämässä olevan heikkoa.

Miehet näkevät asioiden olevan työelämässä kilpailukyvyn kannalta enemmän kohdallaan ja kunnossa.

 

SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat muita tyytymättömämpiä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksiin, sekä esimiesten osaamiseen ja ammattitaitoon.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajat ovat muita tyytyväisempiä palkkatasoon, mutta tyytymättömämpiä paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin ja ammattitaitoisen työvoiman saantiin.

Kokoomuksen tukijoita sapettaa etenkin paikallisen sopimisen mahdollisuudet ja irtisanomissuoja. Heidän mielestään niitä tulisi korjata kilpailukyvyn parantamiseksi.

Perussuomalaisten kannattajat ovat taipuvaisia ajattelemaan, että ilmapiiri ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet ovat kilpailukyvyn kannalta kohdillaan. Palkkaa voisi heidän mielestään maksaa enemmänkin. Muilta osin perussuomalaisten näkemykset myötäilevät kansalaisten keskiarvoa.

Vihreiden kannattajien mielestä mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen ja kykyjen käyttöön tuloksen aikaansaamiseksi ovat kilpailukykytekijöinä kunnossa. Heidän keskuudessaan on keskimäärää enemmän epätietoisuutta.

 

Tutkimuksen aineisto on koottu Gallup Kanavalla viime joulukuun alussa. Haastatteluja tehtiin vähän yli tuhat. Vastaajat ovat 18–79 -vuotiaita.

Tulosten virhemarginaali koko aineistosta on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt se on tutkittu: Näin eri tavoin kiky vaikutti miesten ja naisten työaikoihin19.11.2019 05.45
Oikeus päätti: Kiky-pidennys työaikaan on perusteeton6.11.2019 15.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat