Paikalliset

Arkea aloittaa yt-neuvottelut – kohteena koko henkilöstö

Arkea tuottaa ruoka- ja kiinteistöpalveluita. Kuvituskuva.

Ville Mäkilä

Turun ruoka- ja kiinteistöpalveluita tuottava tytäryhtiö Arkea Oy aloittaa yt-neuvottelut, jotka koko yhtiön henkilöstöä, tiedottaa Arkea. Tiedotteesta ei ilmene, montako ihmistä mahdollisesti irtisanotaan.

– Tavoitteenamme on parantaa kannattavuutta ja löytää säästökohteita kaikista toiminnoista. Henkilöstökulut ovat vain yksi kohteista, mutta ne muodostavat reilusti yli puolet Arkean kulurakenteesta. Ensisijaisesti haemme säästöjä muiden toimenpiteiden kuin irtisanomisten avulla, kertoo Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi tiedotteessa.

Yt:t alkavat 3. maaliskuuta ja niiden on arvioitu kestävän vähintään kuusi viikkoa.

Yt-neuvotteluita osattiin odottaa sen jälkeen kun Arkea viime vuoden lopussa perääntyi aikeestaan siirtää työntekijät halvempaan työehtosopimukseen (tes).

Arkean tiedotteen mukaan tes-siirron peruuntuminen eli kuuluminen kilpailijoita kalliimpaan työehtosopimukseen on yksi tulosta heikentäneistä tekijöistä. Arkea teki vuoden 2019 joulukuussa Avainta ry:n työehtosopimukseen perustuvan paikallisen sopimuksen.

– Paikallinen sopimus vaikuttaa henkilöstön lisiin ja lomarahaan ja tuo joustoa työsopimuksiin. Se parantaa hieman taloudellista tilannettamme, mutta säästövaikutus ei yksin riitä kääntämään yhtiötä kannattavaksi tänä vuonna. Tarvitsemme myös muita toimenpiteitä, Rompasaari-Salmi sanoo tiedotteessa.

Vuoden 2020 alussa voimaan tullut sopimus syntyi neuvotteluissa JHL ry:n, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry:n, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n sekä Tekniikka ja Terveys KTN ry:n kanssa.

 

Arkean liikevaihto laski tiedotteen mukaan 25 prosenttia vuonna 2019, ja liiketulos kääntyi tappiolliseksi ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa. Liiketulos oli -0,5 miljoonaa euroa.

– Sama kehitys jatkuu tulevina vuosina, jos kannattavuutta parantavia toimenpiteitä ei tehdä, Tuija Rompasaari-Salmi kertoo tiedotteessa.

Sekä liikevaihtoa että liiketulosta heikensivät Arkean ja Kaarean vuoden 2019 alussa tapahtunut osittaisjakautuminen. Kaarea irrotettiin omaksi yhtiökseen, joka toimii omistajiensa sidosyksikkönä ja tuottaa palveluita vain omistajilleen. Arkea jatkaa toimintaansa kilpailluilla markkinoilla toimivana yhtiönä, joka palvelee yrityksiä ja osallistuu julkisiin kilpailutuksiin. Osittaisjakautumisen taustalla olivat varautuminen sote- ja maakuntauudistukseen ja muuttunut kilpailulainsäädäntö.

– Jakautuminen puolitti osan resursseista. Aikaisemmin pystyimme hyödyntämään henkilöstön osaamista sekä koneita ja laitteita kustannustehokkaammin ja sujuvammin. Myös sijaisuusjärjestelyt oli helpompi hoitaa.

Arkean perustamisen jälkeen yhtiöllä oli sopimuksissaan Turun kaupungin kanssa kolmen vuoden suoja-aika, joka päättyi vuoden 2014 lopussa. Koko Turun kaupungin sopimuskanta on tämän jälkeen kertaalleen kilpailutettu ja toinen kierros on menossa. Turun kaupungin linjaus on, että Arkean on katettava kulunsa omalla toiminnallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Arkealaisten palkat eivät pienene, lomarahoista leikataan – "Ei oikein mieltä lämmitä", kommentoi huoltomies Mikkola syntynyttä sopua10.12.2019 20.35
Työehtokiista: Arkea ja ja JHL pääsivät sopuun5.12.2019 13.36
Porvaripuolueet eivät halua toistaa Rinteen kaatanutta virhettä Turussa, vasemmisto ja perussuomalaiset Arkea-sopasta toista mieltä4.12.2019 07.00
Arkean huoltomiehen palkasta lähdössä lähes viidennes – Johto jatkaa tes-siirron toteutusta3.12.2019 20.00
Arkea taloudellisissa vaikeuksissa – vaihtaa työehtosopimusta27.9.2019 15.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat