Puheenaihe

Apteekit alkavat rajoittaa lääkemyyntiä – lääkkeiden loppuminen sai Fimean suitsimaan hamstrausta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ohjeistaa apteekkeja luovuttamaan esimerkiksi vain yhden pakkauksen kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Katja Juurikko

Viikonlopun ylimitoitetun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot ovat loppu joidenkin lääkevalmisteiden osalta. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ongelma on hetkellinen, jos ihmiset ymmärtävät olla hamstraamatta lääkkeitä turhaan.

Fimea kehottaa vahvasti kuluttajia malttiin lääkkeitä ostettaessa.

– Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi ja reseptilääkkeiden osalta tulee noudattaa Kelan ohjeistusta koronaviruspandemian ajalle, Fimea ohjeistaa tiedotteessaan.

– Apteekkien varastojen turvaamiseksi ja lääketukkukauppojen toimitusten normalisoimiseksi kehotamme tilaamaan ja hankkimaan ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin tällä hetkellä on tarvetta. Tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti, Fimean ohjeistus jatkuu.

Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei Fimean mukaan ole uhattuna. Suomen lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot.

Fimea muistuttaa, että kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on sivu- ja haittavaikutuksia ja niitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarvittaessa.

Esimerkiksi Parasetamolin käytössä on erittäin tärkeää noudattaa turvallisiksi todettuja annossuosituksia (aikuisilla enintään 3 g/vrk) haittavaikutusten, kuten esimerkiksi maksavaurioiden, välttämiseksi.

Fimea ohjeistaa apteekkeja luovuttamaan tällä hetkellä esimerkiksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat