Paikalliset

Turkuhallin paikasta ei enää tarvitse kiistellä

Tapani Mylly (vas.), Johan Hollsten, Anu Kurkilahti, Seppo Lehtinen ja Juhani Leppä ovat antaneet vahvan panoksen Turkuhallin 20-vuotisjuhlakirjalle.

Teemu Nurmi

20-vuotias Turkuhalli on Turun Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Lehtisen ja varapuheenjohtaja Juhani Lepän mukaan kasvanut elinaikansa aikana turkulaisten omaksi jutuksi vaikka halli oli monessa mielessä kiistan aiheena alkuvuosinaan. Kuin korostaakseen yhteishenkeä, on halliväki tilannut juhlavuoden kunniaksi lyhyen historiikin, jonka nimi on Meidän juttu.

Kirjan on toimittanut Tapani Mylly. Kirja koostuu tapahtumien ja eri käänteiden takana olleiden haastatteluista sekä lukuisista värikuvista. Teoksen loppuun on koottu kaikki TPS:n kotipelien lisäksi hallissa järjestetyt tapahtumat vuosittain.

Paikka osoittautunutoikeaksi

Turkuhallin sijanti oli yksi suurimmista väännöistä, mitä Turun poliittisissa keskusteluissa käytiin 1980-luvun lopussa. Vielä tänä päivänä kuulee turkulaisten harmittelua siitä, että hallia ei rakennettu luonnolliselle urheilualueelle Kupittaalle vaan paikaksi valittiin Artukainen, joka paikallisten mielissä oli aivan liian kaukana kaupungin sydämestä.

Lehtinen ja Leppä kokevat nyt, että paikka on osoittautunut oikeaksi.

– Tämä on alue, johon suuntaan Turku kehittyy. Menestyvissä kaupungeissa on tyypillistä kehittyminen merta kohti. 20 vuoden kuluttua Artukaisten lähialueella on nykyistäkin enemmän erilaista toimintaa, Seppo Lehtinen sanoo ja viittaa muun muassa Linnakaupungin kaupunginosan tulevaisuuteen.

Suomen ensimmäinenmonitoimihalli

Turkuhalli oli syntyessään Suomen ensimmäinen monitoimihalli. Se oli maan ykköskonserttipaikka aina vuoteen 1997, jolloin Helsingin Hartwall Areena avattiin. Jopa helsinkiläiset tulivat katsomaan maailmantähtiä Turkuun.

2000-luvulla on huomattu, että Turkuhallin ei kannata yltiöpäisesti tavoitella supertähtiä areenalleen vaan talous on rakennettava pienemmistä palasista.

– Turkulaiset totutettiin aluksi siihen, että omassa hallissa esiintyy jatkuvasti isoja tähtiä. Nyt taas turkulaiset sanovat, että jos esimerkiksi Jose Carrerasin konserttiin on myyty 5000 lippua, on halli puoliksi tyhjä. Pitäisi kuitenkin muistaa, että se on noin 300000 ihmisen talousalueella hyvä lukema, Turkuhalliin kymmeniä esiintyjiä tuonut Live Nation Finland oy:n promoottori Johan Hollsten muistuttaa.

Hollsten kehuu Turkuhallin olevan edelleen loistava konserttitapahtumapaikka. Ainoa isompi virhe, mikä hänen mielestään hallin suunnittelussa aikoinaan tehtiin, on se, että ei ymmärretty hankkia tekniikkaa, jolla areena voitaisiin jakaa osiin pienemmän mittakaavan tapahtumia varten.

– Silloin halliin olisi helpompi tavoitella 2000-3000 hengen tapahtumia, Hollsten sanoo.

Seppo Lehtisen mukaan Turun Monitoimihallin hallitus miettii parhaillaan ratkaisua ongelmaan.

Turkuhallin jääkiekkoilullinen juhlapeli on TPS-SaiPa, joka pelataan 25.11. Tähtitenori Jose Carrerasin konsertti järjestetään Turkuhallissa 1.12. Carreras esiintyy yhdessä sopraano Camilla Nylundin, Chorus Cathedralis Aboensis -kuoron sekä Turun filharmoonisen orkesterin kanssa.

Turkuhallilukuina

Pituus 135 metriä

Leveys 110 metriä

Korkeus 40 metriä

Tilavuus 278620 kuutiometriä

Kerrosala 30170 neliömetriä

Areenan pinta-ala 1800 neliömetriä

Tontti 76104 neliömetriä

Kaapelia 175 kilometriä

Tiiliä noin miljoona

Kapasiteetti 11820

WC-paikkoja 220

Saunoja 3

Turkuhallin tapahtumiin on osallistunut noin 5,7 miljoonaa ihmistä.

Jääkiekkoyleisön osuus tapahtumakävijöistä on noin 74 prosenttia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat