Vapaa-aika

Ikaros kääntää katseet Aurakadulla

Laila Pullisen veistoksen alta putsattiin koko kaupungintalon Aurakadun puoleinen pääty.

Teemu Nurmi

Turku sai tiistaina uuden julkisen taideteoksen. 200-vuotiasta kaupungintaloa kunnioittaa taiteilijaprofessori Laila Pullisen veistos Ikaros, joka sijaitsee muutenkin parin viime vuoden ajan kaunistellun pihan Aurakadun puolella.

Pullisen teos on valmistunut vuonna 2003. Se on ollut jo aikoinaan esillä Wäinö Aaltosen museossa. Ikaros viittaa Kreikan antiikin tarustoon. Ateenalainen keksijä Daidalos teki itselleen ja pojalleen siivet lentääkseen Kreetan saarelta. Isä varoitti poikaansa lentämästä liian lähelle aurinkoa, mutta Ikaros ei totellut kehotusta. Kuumuus sulatti siivet ja lentäjä syöksyi alas. Pullisenkin teoksessa siipi muistuttaa inhimillisten unelmien ja taivaiden tavoittelun tärkeydestä sekä lankeemuksen mahdollisuudesta.

Taiteellisen puolen lisäksi Ikaroksessa korostuu valmistajien taidonnäyte. Laila Pullinen muistuttaa, että Ikaroksessa on käytetty vain laatuaineita. Veistos ja jalusta on valmistettu punamustasta graniitista.

– Tämä on taiteentekemisen oppitunti. Olen saanut käyttää parhaita mahdollisia teknisiä avustajia ja teoksessa on käytetty parhaita mahdollisia materiaaleja, taiteilijaprofessori kehuu.

Laila Pulliselle on myönnetty Pro Finlandia -mitali. Hän on toiminut Helsingin taiteilijaseuran sekä Suomen kuvanveistäjäliiton puheenjohtajana. Pullisen teoksia on monissa ulkomaisissa merkittävissä taidekokoelmissa.

Ikaros-veistos on hankittu Turun kaunistamisrahaston varoin. Se kuuluu museokeskuksen hoitamaan Turun kaupungin taidekokoelmaan, jossa on tällä hetkellä 89 ulkoveistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat