Näin Oscar-elokuvien suosio näkyy Suomessa

The Artist nappasi viisi Oscar-palkintoa.

Filmikamari

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaan jaetut Oscar-palkinnot vaikuttavat elokuvien katsojamääriin myös meillä pohjolassa. Muun muassa viisi Oscaria kahmineesta, mustavalkoisesta The Artist -elokuvasta odotetaan hittiä myös Suomessa. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa tämän viikon perjantaina 2. maaliskuuta.

– Varsinkin niin sanotuilla pää-Oscareilla, eli paras elokuva, paras ohjaus ja paras mies- ja naispääosa, on selvä vaikutus elokuvan suosioon. Palkinnon avulla suhteellisen pienet elokuvat ovat yleensä nousseet suuriksi. Näin kävi esimerkiksi viime vuonna kun Kuninkaan puhe voitti neljä Oscaria. Kyseinen elokuva keräsi huikeat 200 000 katsojaa Suomessa. Normaalioloissa katsojamäärä oli todennäköisesti ollut puolet vähemmän, Finnkinon markkinointijohtaja Reijo Jämes arvioi.

Jämes uskoo, että The Artist kokee Kuninkaan puheen kohtalon ja nousee kokoaan suuremmaksi elokuvaksi myös Suomessa.

– Ensi-iltana kyseinen elokuva nähdään kaikilla Finnkinon yhdennellätoista teatteripaikkakunnalla, hän kertoo.

Tasaiseen tahtiin katsojia vetänyt Meryl Steepin tähdittämä Rautarouva saa Jämeksen mukaan varmasti uutta puhtia nappaamastaan parhaan naispääosan palkinnosta.

– Vaikka Rautarouva onkin pyörinyt Suomen valkokankailla jo kuukauden, katsojien kiinnostus elokuvaa kohtaan nousee varmasti. Pyrimme tarpeen mukaan myös nostamaan uudelleen ohjelmistoon Oscar-palkittuja elokuvia jos ne ovat jo ehtineet poistua ohjelmistosta. Oscar-gaala on niin suuri mediatapahtuma, että palkintoja kahmivien elokuvien perään kysellään aina tapahtuman jälkeen, Jämes tietää.

Poimintoja Oscar-palkittujen elokuvien näytöskaupungeista:

The Artist. Suomen ensi-ilta 2.3. Nähtävissä muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella ja Turussa. Lappeenrannassa nähtävissä viimeistään 16.3.

Rautarouva. Suomen ensi-ilta 27.1. Nähtävissä muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Turussa ja Seinäjoella.

Hugo. Suomen ensi-ilta 17.2. Nähtävissä muun muassa Turussa, Tampereella, Vantaalla, Helsingissä ja Seinäjoella.

The Descendants. Suomen ensi-ilta 3.2. Nähtävissä muun muassa Helsingissä, Tampereella, Espoossa, Turussa, Vantaalla.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne