Paikalliset

Uniapneaa vai vaihdevuosioireita?

Säännöllinen liikunta on hyvä lääke moneen eri sairauteen, myös sepelvaltimotaudin ehkäisyyn.

Naisten unenaikaiset hengityshäiriöt ovat selvästi alidiagnosoituja, toteaa Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonlääkäri Ulla Anttalainen Suomen Lääkärilehdessä. Esimerkiksi keski-ikäisten naisten väsymys saatetaankin lääkärin vastaanotolla aluksi virheellisesti tulkita vaihdevuosioireiksi ja uniapnea jää näin huomaamatta ja hoitamatta.

Uniapneaa sairastavilla naisilla on enemmän oireita kuin miehillä, vaikka uniapnean vaikeusaste olisi molemmilla sama. Naispotilaat kärsivät tyypillisesti myös enemmän aamupäänsärystä, masennuksesta, ahdistuksesta, univaikeuksista ja levottomat jalat -oireilusta kuin miehet.

Monet naisten oireet ovat yhteneväisiä vaihdevuosioireiden kanssa ja naisten uniapnean epätyypillinen oirekuva hankaloittaakin usein taudin löytymistä.

Gynekologin kanssa keskustellaan jaksamisesta, hikoilusta ja tihentyneistä yöllisistä wc-käynneistä, mitkä ovat usein myös vaihdevuosioireita oireita. Näiden oireiden takana voi olla hoitamaton uniapnea, mikä olisi tärkeää tiedostaa.

Työterveyshuollolla ja gynekologeilla on keskeinen rooli ohjata väsymyksestä kärsivät työssäkäyvät naiset kuten miehetkin asianmukaisiin tutkimuksiin ja hoitoon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat