Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Kirja tutustuttaa turkulaiset heidän omaan kaupunkiinsa

Elina Teerijoki arvostaa Kärsämäessä erityisesti vanhan ajan nostalgista tehdasaluetta.

Henriikka Eloluoto

Helmikuussa ilmestyneen Kaupunginosien Turku -matkaoppaan kirjoittanut Elina Teerijoki tarttui mielellään Kaupunginosaviikot-hankkeen tarjoamaan haasteeseen lähestyä Turkua uudella tavalla. Pienestä ja kauniista viehättyvä Teerijoki innostui mahdollisuudesta luoda uusia näkökulmia arkeen.

– Tämä ikäänkuin kuuluu tyyliini. En juuri matkustele kauas, aikoinaan olin häämatkallakin Säkylässä. Ajatuksena on, ettei elämyksiä tarvitse hakea niin kaukaa, vaan niitä voi tulla vastaan lähiseudulla.

Kirjaan päätyivät Ruissaloa ja ydinkeskusta-aluetta lukuunottamatta kaikki kaupunginosat. Myös sellaiset, jotka eivät kaupungin kartassa virallisina kaupunginosina edes näy. Kaupunginosiin tutustuessaan hän tapasi monia ihmisiä, joiden kautta kaupunginosat saivat uusia merkityksiä.

– Kotiseutu on monelle rakas suuressa kaupungissakin. Ei ole ollenkaan merkityksetöntä missä asuu.

Teerijoki toivoo, että kotiseutumatkailu nostaisi päätään kaukomatkailun rinnalla. Vaikka matkaa Varissuolle tai Thaimaan Pattayalle ei voi aivan suoraan toisiinsa verrata, kannustaa Teerijoki kuitenkin nauttimaan myös pienistä matkoista.

– Arjesta saa enemmän irti jos miettii mitä jännää ympäristöstä voi löytyä.

Kirjan tekemisen aikana Teerijoki ajautui moniin paikkoihin, jotka olivat hänelle ennestään tuntemattomia. Kesän aikana pyörän selästä tehty kenttätyö vei esimerkiksi ennen tuntemattomaan Ilpoisiin. Suurimman yllätyksen Teerijoki kuitenkin koki Pansiossa.

– Olin aiemmin kulkenut vain siellä, missä bussi kulkee. Pansion vanha keskusta, Erik Bryggmanin suunnittelema asuinalue ja korkeat näköalakalliot olivat kuitenkin todella upeita.

Teerijoen vinkit lähiseutumatkailusta piristystä halajavalle ovat yksinkertaiset. Tutuista reiteistä ja rutiineista poikkeaminen voi johtaa elämyksiin.

– Omaan kaupunginosaan on helppo tutustua. Voi vaikka mennä bussipysäkiltä eri kautta kotiin tai poiketa lenkkipolulta. Tai sitten voi mennä sellaiseen paikkaan jossa ei ole ennen käynyt tai tutustua johonkin kaupunginosaan, josta on aikaisemmin vain ajanut läpi.

Eniten Teerijoki toivoo, että kirjan avulla ihmiset saisivat uutta näkökulmaa ja rohkeutta tutustua omaan kotiseutuunsa. Ulkoilureitit voi valita uusiksi tai koiran kanssa voi suunnata uuteen koirapuistoon. Lapsen kanssa voi puolestaan käydä myös naapurikaupunginosan leikkipuistossa.

– Sen sijaan että alkaa säästämään rahaa matkaa varten, voi tehdä pieniä irtiottoja vähäisellä panostuksella.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat