Muokkaa

Täysi kymppi!

Taideyhdistys Olohuoneen järjestämä kaupunkitaidetapahtuma tullaan näkemään ensi vuonna kymmenettä kertaa. Juhlan kunniaksi tapahtumaa pidennettiin aiemmasta muutaman päivän mittaisesta tapahtumasta viikon kestäväksi festivaaliksi. Tämän lisäksi järjestämme uutena osana tapahtumaa seminaariviikonlopun taiteilijoille ja yhteistyökumppaneille.

Aiemmissa tapahtumissa olemme saaneet paljon palautetta kaupunkilaisilta. Tämä on ollut tavoitteemmekin. Ihmiset ovat kommentoineet, ihastelleet ja kummastelleet julkisiin tiloihin sijoitettuja teoksia. Meille tapahtumanjärjestäjille ihmetystä on aiheuttanut mielipiteiden eroavaisuudet. Yhden upea taide-elämys on toiselle verorahojen väärinkäyttöä. Tietenkään kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä kaikesta, mutta on hyvin mielenkiintoista tarkastella ihmisten poikkeavia käsityksiä taiteesta.

Ensi vuoden teeman Taidetta(ko)?! Sinä päätät valinnassa lähdimme liikkeelle juuri tästä. Halusimme antaa taiteilijoille mahdollisuuden kommentoida sitä, miten heidän taiteeseensa suhtaudutaan ja miten siihen pitäisi suhtautua. Samalla haluamme herättää keskustelua taiteen katsojien ja kokijoiden keskuudessa siitä, mitä kaupunkitaide heille merkitsee.

Kaupunkitaidetapahtumamme perusajatuksena on tuoda taidetta sellaisiin paikkoihin, joissa siihen voi törmätä vahingossa ja suunnittelematta. Nämä törmäykset aiheuttavat kaupunkilaisissa ilahtuneita huudahduksia, katkeraa kritiikkiä ja kaikkea näiden väliltä. Tärkeintä on kuitenkin törmäys. Taideyhdistyksemme tavoite on täyttynyt, kun ihminen huomaa taideteoksen ja tuntee jotain sen jälkeen, eikä vain kävele välinpitämättömänä ohi. Kritiikit, kehut, haukut ja ylistykset kertovat, ettei työmme ole mennyt hukkaan.

Täysi kymppi lähestyy. Ja nyt haluamme vastauksia seuraaviin kysymyksiin. Tekeekö koulutus taiteilijan? Vai yksinkertaisesti se, että tekee taidetta? Määrääkö raha taiteen arvon? Kannattaako tehdä taidetta, jota kukaan ei arvosta? Teetkö taidetta itsesi vai muiden takia? Miksi joku ärsyyntyy taiteesta? Eikö sitä ymmärretä tai arvosteta tarpeeksi? Pitääkö taiteella olla jokin tehtävä tai pitääkö siitä hyötyä? Mikä sinulle on taidetta?

 

Olohuone 306,4 km-kaupunkitaidetapahtuman teoshaku on nyt auki. Teosehdotuksia voi lähettää 15.9.2014 asti. Lisätietoa www.olohuone.org.

 

Vuoden 2015 10-vuotisjuhlatapahtuma järjestetään 5.-13.6.2015 Turussa teemalla Taidetta(ko)?! Sinä päätät.

 

Teksti

Tiina Koski

Taideyhdistys Olohuone

Taideyhdistys Olohuone ry perustettiin syksyllä 2005 järjestämään kaupunkitaidetapahtumaa Turussa. Tapahtuman nimi Olohuone 306,4 km² tulee kaupungin pinta-alasta. Tapahtuma järjestetään talkooperiaatteella vuosittain kesäkuun alussa. Sen lähtökohtana on kannustaa ihmisiä näkemään asuinympäristönsä toisin ja tehdä kaupungista olohuone, jossa voi törmätä taiteeseen yllättävissäkin paikoissa.