Oppilaille suotava koulurauha

Tällä hetkellä en ole kovinkaan ylpeä kotikaupungistani Turusta, joka tuntuu suorastaan vihaavan koululaisia. Ymmärtääköhän koululaisten vanhemmat, missä kotikaupungissamme nyt mennään. Koulujen alkamisen kunniaksi Turku uhkaa sulkea lähikouluja ja nuorisotiloja, nostaa luokkakokoja ja vähentää merkittävän määrän avustajia.

Juhlapuheita ja hienoja korulauseita Turun valtaapitävä poliittinen johto osaa kyllä pitää, mutta käytännön teot ovat toista. Valtuusto linjasi Turku strategiassa kesän alussa juhlavasti, kuinka ”tehostetun ja erityisen tuen oppilaille mahdollistetaan opiskelu lähikouluissa.” Samaan aikaan uudistusohjelmien nimissä leikataan paitsi osa lähikouluista niin myös se tuki vähentämällä avustajia.

Johdon mukaisuus ei tunnu olevan vahvuus turkulaisessa päätöksenteossa. Ensin ajetaan alas erityisluokkia ja -kouluja saattaen tuen tarpeessa olevat koululaiset tavallisiin koululuokkiin, mikä sinänsä on hyvä pyrkimys. Mutta kun tähän liitetään rajut avustajamäärien leikkaukset ja luokkakokojen suurenemiset, saadaan aikaiseksi katastrofi. Tilanteesta ei kärsi pelkästään erityisen tuen tarpeessa olevat oppilaat vaan koko luokkayhteisö opettajineen ja koulutovereineen.

Ei voi kuin ihmetellä, mikä vimma Turulla on piinata koululaisia ja kurittaa heitä näin ankarilla säästötoimenpiteillä. Lapsista ei pidä säästää, syrjäytyminen on ehkäistävä ajoissa ja muut tunnetut faktat tuntuvat olevan yhtä tyhjän kanssa turkulaisille päättäjille.

Leikkauksia perustellaan kaupungin heikolla taloudellisella tilanteella. Jostain syystä kesän alussa kokoontunut valtuusto tuntui käsittelevän taloudellista tilannetta hyvin yksipuolisesti. Keskustelussa sivuutettiin täysin silloin vielä auki olleena ollut telakan tilanne, vaikka sillä on mittavat ja laajat vaikutukset koko Turun seutukunnan talouteen.

Koko maakunta tuntui huokaisevan helpotuksesta, kun kesällä saimme loistavia uutisia telakan omistajapohjan vaihdoksesta. Telakan ottavat haltuunsa Suomen valtio ja saksalainen varustamo, mikä tiesi välittömästi telakan tilauskannan varmentumista, työtä ja verotuloja. Myös Turun kaupungin kassaan.

Vaikka taloudellinen tilanne on vakava Euroopan laajuisesti, niin Turun taloustilanteen pahimmalta syöksyltä estää telakan muuttunut tilanne. Tämän vuoksi päättäjien tulisikin punnita taloudellinen tilanne uudelleen ja perua uudistusohjelman leikkauksia. Meillä ei ole varaa eikä tarvetta kurittaa näin voimalla koululaisia, tulevia veronmaksajia, vaan heille on suotava koulurauha.

Mirka Muukkonen

Kaupunginvaltuutettu (vas)

Kommentit (3)

Kommentit

Kiitos Mirka! Olen koululaisen vanhempana erittäin huolissaan tämän hetkisestä tilanteesta ja yritän kaikin tavoin vedota politikoihin harkitsemaan uudestaan näin lyhytkatseista säästötoimenpidettä. Toivon että mahdollisimman moni osallistuu ilmaisemaan huolensa politikoille ja täten saamme viestitettyä ettei koulujen lakkauttamista ja luokkien ryhmäkoon kasvamista hyväksytä. Rahaa kyllä on, kyse on priorisoimisesta!

Kähärin koulu jatkuttava

Mirkan mielipide on todella täyttää asiaa. Turun kaupungin tulevaisuus ja jatkuvuus on kiinni lapsiperheistä. Lapsiperheiden viihtyvyys on avainasemassa jotta meillä on jatkossakin kasvamassa uusia Turkulaisia. Mutta liian harva Turun päättäjistä välittää lapsiperheiden arvosta. Nykyinen koulujen lakkautuspäätös ei missään nimessä paranna mielikuvaa Turusta lapsiystävällisenä kaupunkina, päinvastoin. Kähärinmäkeen on viime vuosina muuttanut lapsiperheitä juuri siksi että lähistöllä on toimiva ja erinomaisiin opetustuloksiin päässyt alakoulu. Koskaan ei Kähärinmäessä ole näkynyt näin runsaasti kouluikäisiä tai vaunulapsia. Mutta mitä tapahtuukaan, kaupungin päättäjät jotka törsäävät rahaa epäonnistuneisiin rakennusprojekteihin vetävätkin peruskasvatuksen palveluissa maton alta ja tuottavat pettymyksen, ja pelon kaikissa lapsiperheissä, mikähän koulu lopetaan seuraavaksi ja millä valkoisilla valheilla? No jotenkin Taidenmuseon ja Pansion työkeskusken 11 miljoonan euro ylitykset pitää kuitata, ja joidenkin kustannuksella. EI tunnut mukavalta tulla huijatuksi omassa verokunnassaan. Turun päättäjät suorastaan hätistävät lapsiperheet naapurikuntiin, käsittämätöntä typeryyttä.

Pian entinen Turkulainen

Mirka Muukkonen

Mirka Muukkonen on Turun Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja. Muukkonen on myös Turun valtuutettu.