Mustien autojen matkassa

Tiitinen lähtee huippueläkkeelle

Eduskunnan pääsihteerin työt neljännesvuosisadan jälkeen jättävä Seppo Tiitinen, 68, siirtyy huippueläkkeelle ensi vuodenvaihteessa. Superkarttuminen maksetaan hänelle yli 11 000 eurona kuukaudessa. Se ei jää paljoa jälkeen pääsihteerin 13 776 euron kuukausipalkasta.

Vastaavasta eläkkeelle jäävät pitkäaikaiset pääministerit ja eduskunnan puhemiehet voivat vain uneksia. Heidän tilipussinsa aktiiviuran jälkeen jää vähintään pari kolme tonnia pienemmäksi kuin Tiitisellä.

Reilu kolme vuosikymmentä sitten ilmestyneessä kohukirjassa Tamminiemen pesänjakajat presidentti Urho Kekkosen kansliapäällikkö Juhani Perttunen (kesk.) ristittiin ”linnan hämähäkiksi”. Tiitisen osalta tuo nimitys olisi turhan vaatimaton. Pikemminkin voisi puhua ”tasavallan hämähäkistä”. Niin monessa Tiitinen on ollut ja on yhä mukana.

Aamukammassa on niin vähän piikkejä, että pääsihteerillä oli Politiikan toimittajien lounaalla jo varaa irrotella."

Aamukammassa on niin vähän piikkejä, että pääsihteerillä oli Politiikan toimittajien lounaalla jo varaa irrotella.

Tiitisen mukaan puhemies Sauli Niinistön täydellinen hallinnon myllerrysyritys kuivui kasaan. Eduskunnan perusluonne ei ollut riittävästi esillä, kun yritettiin toteuttaa ”makkaratehtaan mallia”. Henkilökuntakin nousi takajaloilleen.

Epäselväksi ei ole jäänyt, että Tiitisen suosikkipuhemies on Riitta ”Madam” Uosukainen (kok.). Mainesanoja viime päivinä on saanut myös nykyinen puhemies Maria Lohela (ps.), joka on Tiitisen mielestä ”hyvin virkistävä tuulahdus”.

Puolitoista vuosikymmentä varapuhemiehenä aikoinaan toiminut Mikko Pesälä (kesk.) taas oli ”teknisesti yli muiden”.

 

Vihreitä ja vasemmistoliittoa pääsihteeri ripitti turhasta välikysymyksestä, kun Stubb oli jo moneen kertaan ehtinyt pyytää hallintarekisterilain käsittelyn yhteydessä esittämiään vääriä prosenttilukuja anteeksi.

Oikeustieteen professorit taas kuulivat kunniansa politikoinnista ja tietämyksensä kapea-alaisuudesta arvostellessaan hallituksen niin sanottuja pakkolakihankkeita.

Saa nähdä, malttaako Tiitinen eduskunnasta lähdettyään pysyä pelkästään lempiharrastuksessaan oopperassa.

Monet alan huippunäyttämöt ovat käyneet hänelle jo tutuksi muun muassa pääsihteereiden kokousmatkoilla eri puolille maailmaa.

Viime vuosina aikaisempaa tiukempia budjetteja tehneessä eduskunnassa on kaikessa hiljaisuudessa viety läpi historiallinen muutos, kun talon vanhin taloudellinen yksikkö lakkautetaan. Viimeiseksi tilitoimiston päälliköksi jää Pertti Rosila, joka jatkaa työtään talouspäällikkönä esikuntatoiminnoissa. Osa työntekijöistä siirtyy uuteen palvelukeskukseen.

Rosilalla on tähän tehtävään poikkeuksellinen arvonimi, seurakuntaneuvos. Aikaisemmin toimiston johdossa on ollut muun muassa kanslianeuvos ja esittelijäneuvos.

Kari Uotilan (vas.) johtaman urheilukerhon 70-vuotisen taipaleen kunniaksi virittämä hanke Ruotsin valtiopäivien haastamisesta liikuntamaaotteluun 1940-luvun sotavuosien malliin taitaa kuivua kasaan. Lahden takaa ei viikkojen odotuksen jälkeenkään ole saatu vastausta.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet