Päätoimittaja Uitto

Jokin raja myös mielenilmauksissa

Turun kaupungintalon edustalla oli maanantai-iltana kaksikin mielenosoitusta. Rajat kiinni -joukko oli jo viidettä kertaa banderolleineen huutelemassa iskulauseita. Tällä kertaa pihan toisella laidalla oli myös vastamielenosoitus.

Tunnelma tiivistyi, kun mielipiteet kohtasivat kasvokkain.

Silminnäkijän mukaan pihalla kuului myös sellaisia huutoja kuin "rajat kiinni, uunit auki". Jos väite pitää paikkansa, kyse ei ole enää sananvapauteen kuuluvasta mielenilmauksesta, vaan vihan lietsonnasta ja väkivaltaan yllyttämisestä.

Rajat kiinni -liikkeen mielenosoituksia sinällään ei voi paheksua. Demokratiaan kuuluu moniääninen mielipideilmasto. Rajat kiinni -liikkeellä on oikeus käyttää sananvapauttaan, kunhan lakia ei rikota.

Sama koskee katupartiointia. Ei kaikkea katupartiointia voi tuomita. Varissuolla asukkaat järjestivät muutama vuosi sitten talkoilla katupartiointia, kun alueella oli tehty ilkivaltaa. Ilkivallanteot loppuivat, kun asukkaat saapastelivat kaduilla ja parkkipaikoilla. Katupartiointi ei vahingoittanut ketään.

Mutta sellainen katupartiointi, joka kohdistuu vain tiettyyn ihmisryhmään, on vainoa.

Mielenosoitukset ja katupartiot eivät synny tyhjästä. Rajat kiinni -mielenosoitukset pahenevat, elleivät päättäjät pysähdy kuuntelemaan banderollin takana seisovia ihmisiä. Maanantai oli siitä varoittava esimerkki.

Usein viha kumpuaa katkeruudesta. Ehkä työttömyys – köyhyys -kierteeseen joutuneet odottivat pelastajaa Timo Soinista. Kun oma arki ei jytkyn jälkeen muuttunutkaan, perussuomalaisten suosio laimeni ja katkeruus kasvoi. Banderollien takana ajatellaan, että turvapaikanhakijoita autetaan, syrjäytyneitä suomalaisia ei.
Mitä jos mielenosoittajat kutsuttaisiin kaupungintalolle keskustelemaan? Kuunneltaisiin, mitä heillä on sanottavana.

 

Huom! Lukijapalautteen vuoksi lisäys: En tarkoita, että kaikki työttömät kannattaisivat Rajat kiinni -liikettä, vaan että työttömyydestä johtuva katkeruus voi olla joidenkin liikkeen jäsenten liikkeelle paneva voima.

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet