Vierasblogi

Tapaus Heikki Salmela & PAM: Nyt puhuu "Heseorja"

Kuvituskuva

Turkulainen

Olen tavallinen rivityöläinen paljon parjatussa Hesburgerissa. Suurin osa ystäväpiiristäni on myös töissä Hesburgerilla, ja toisin kuin PAM:in Anne Nyman (Facebook, Turkulainen 9.3.2016) väittää, meidän kaikkien palkka riittää asumiseen ja elämiseen hyvin. Meillä kaikilla on loistava työmotivaatio, halua, intoa ja taitoakin tehdä työtä tässä pikaruokaketjussa. En halua vähätellä Nymanin esille nostamaa ongelmaa, mutta haluan tuoda esiin oman näkemykseni Hesburgerista työnantajana. Minun kokemukseni on nimittäin aivan vastakkainen kuin näillä "erään Hesburgerin" työntekijöillä.

Anne Nyman toteaa kirjoituksessaan , että “työntekijät pyytävät lisätöitä ja työsopimuksensa kokoaikaistamista, mutta ei tipu.” En todellakaan tiedä, mikä tämä “eräs Hesburger”, jossa PAMin valtuuston jäsen on käynyt kyselemässä, on ja missä se sijaitsee, mutta minun ja ystävieni kuva Hesburgerista työnantajana on täysin toinen. Aloitimme kukin osa-aikaisina opiskelun ohella, ja pyytäessämme kokoaikaistamista meille mahdollistettiin se. Nyman kertoo Hesburgerin työsopimustuntien olevan surkeat. Jos 75h/3vko on todellakin surkeaa, olen samaa mieltä.

Tuttavapiirini Hesetyöläisistä yksikään ei ole saanut kieltävää vastausta pyytäessään enemän tunteja sopimukseensa, päinvastoin, minullekin niitä tarjottiin. Samaten lisätyötä on tarjottu alusta alkaen. Salmela totesi Kova talous -haastatteluohjelmassa 29.2.2016, että “työn hinta voidaan määritellä kahden henkilön välisessä keskustelussa. Työnantaja palkkaa tekijän myydäkseen panoksen eteenpäin. Jos työn hinta on liian kallis, kauppoja ei synny, eikä työtäkään.” Mielestäni markkinatalousyhteiskunnassa on reilua, että jos hakiessasi myyntityöhön, jota ravintolatyökin on, et pysty myymään edes itseäsi työnantajalle, et todennäköisesti pysty vakuuttamaan myöskään asiakasta myymästäsi tuotteesta, etkä siksi ansaitse saada hakemaasi työtä.

Alunperinhän Heikki Salmela kritisoi Suomen sosiaaliturvaa: “Meidän ei kuitenkaan pidä ajatella niin, että heikennettäisiin heikompiosaisten asemaa, mutta emme me kaikki tarvitse sosiaaliturvaa.” Hän on siinä aivan oikeassa. Muistan lukioajoiltani tytön, joka oli kaveripiiristämme ainoa, joka ei käynyt töissä. Ei kuulemma tarvinnut, kun vanhemmat maksoi opiskelun ja opintoraha jäi vielä ylimääräisenä käteen.

Tämä esimerkki puoltaa Salmelan sanoja siitä, että sosiaaliturva on todellakin vienyt meiltä työmotivaation. Ja vaikka motivaatiota olisi, ei välttämättä ole kannattavaa ottaa pienipalkkaista työtä vastaan, jos vastineena siitä menettää sosiaaliturvaetuutensa ja käteen jää vain vähemmän, kuin jos olisi “vapaalla” kotona ja elisi erilaisten tukien avulla.

Olen samaa mieltä Nymanin kanssa siitä, että “palvelualojen suurimpia ongelmia on vastentahtoinen osa-aikatyö”, ja mielestäni sekä Salmela että Nyman nostavat hyviä asioita mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta palvelualojen ongelmien profilointi pelkkään Hesburgeriin, ja etenkin Heikki Salmelaan, noinkin suppean otannan perusteella on väärin. Hesburger on ollut hyvä työnantaja aina siitä asti, kun taloon astuin.

Heseorja

 

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet