Joe Majanen

IHMISTEN HÄDÄSTÄKÖ UUSI YRITYSTUKI – 17 MILJOONAA HENKILÖSTÖFIRMOILLE?

Hallitus suunnittelee toteuttavansa työttömien haastattelut jatkossa kolmen kuukauden välein. Toimista kieltäytyville ihmisille seuraa sanktioita.

Hallitus on päättänyt myöntää ensi vuodelle 17 miljoonan euron lisämäärärahan haastatteluista selviämiseksi. Pääosa lisärahoituksesta menee henkilöstöpalveluyrityksille. Linjaus on noteerattu murhemielin mm. työttömien yhdistyksissä, joissa ollaan samaan aikaan huolissaan työllisyyspoliittisen avustuksen vähenemisestä ensi vuonna.

Kyse on nyt siitä, miten työttömien yhdistykset voivat kilpailla haastattelujen järjestämisestä yksityisten yritysten kanssa. Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö TVY ry:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski pelkää, että osa yhdistyksistä ei pärjää hankekilpailutuksissa ja niitä joudutaan jopa lakkauttamaan.

Joissakin suurissa kaupungeissa sosiaali- ja terveysalan yhdistykset tai seudun yhdistykset yhdessä ovat nyt tosissaan miettimässä kilpailuun lähtemistä haastattelujen järjestämiseksi. Esimerkiksi Turun Seudun TST ry on tarttumassa haasteeseen. Kiinnostusta on Turun lisäksi Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Mutta miksi ihmeessä asia kiinnostaa kolmannen sektorin yhdistyksiä? Meillä yhdistyksissä asuu syvällinen tieto autettavissa olevasta kohderyhmästä. Laatu on se, mitä me pystymme tarjoamaan. Muutenkaan emme ajattele ihmisiä massana vaan yksilöinä. Ratkaisuja ei millään löydetä vartin haastatteluissa eivätkä ne kauhean paljon pidempiä voi ollakaan, jos hallituksen tavoitteet aiotaan saavuttaa.

Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset voivat kilpailla nimenomaan laadulla henkilöstöpalveluyritysten kanssa. Sillä syvällinen tieto takaa omalta osaltaan laadun, siinä meillä on selvä kilpailuetu. Mikäli panostetaan pelkästään määrään eli liukuhihnatyöhön, niin se on sitten ihan eri asia.

Me tunnemme tämän toimintakentän läpikotaisin. Tiedämme, mitä työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys tarkoittavat suhteessa työelämään pääsyyn. Kun yritykset rupeavat pyörittämään asioita, se on aika paljon pinnallisempaa asiantuntemusta. Yhdistyksissä toimimme päivittäin työttömien ihmisten kanssa, eikä vain jonkun pikahaastattelun verran. Esimerkiksi TE-toimisto näkee asiakkaitaan tänä päivänä vartin verran, jos enää sitäkään. Ihmisten syvällinen auttaminen haastattelujen/tapaamisten kautta saadaan aikaiseksi pitkäjännitteissä työssä, ei vartin haastattelussa!

Ihmisten hätää ei kannata pahentaa yksisilmäisellä yksityistämisellä, vaikka se on hallituksen trendi. Yritykset kuorivat kermat liukuhihnalla ja kitkerän katkera työttömyys jää jäljelle. Jos hallituksella on tippaakaan sosiaalista tahtoa, se ohjaa 17 miljoonaansa muualle kuin henkilöstöfirmoille. Henkilöstöfirmojen ainut tehtävä on tuottaa mahdollisimman suurta voittoa omistajilleen. Siispä haastattelut tehdään mahdollisimman halvasti, halvimmalla mahdollisella työvoimalla. Silloin ei saada aikaiseksi kuin merkintä tilastoihin.

Valtion tukemina kermankuorijayritykset pärjäävät suhteessa hyvin. Itse ongelma ei ratkea sillä, että yritykset kuorivat kermat ja kitkerä työttömyys jää jäljelle. Muutenkin on kyseenalaista, mitä haastattelumenettelyllä oikeasti ajetaan. Haastattelut eivät tule ratkaisemaan millään lailla ydinongelmaa tai sitä, mitä ihmisille tapahtuu haastattelun jälkeen.

Joe Majanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet