Suomen historia kiinnostaa

Historia kiinnostaa ihmisiä – niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita. Hyvin toteutettuna historiaa esittelevä museo on arvokas voimavara sekä kulttuurin että hyvinvoinnin kehittymiselle. Matkailun vetonaulana se luo myös taloudellista elinvoimaa. Siksi on luontevaa että uuden museon perustaminen nousee esille myös Turun vetovoimasta puhuttaessa (Turkulainen 4.1.2017).

Museoiden kävijämäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa. Museokortilla on ollut keskeinen rooli tämän kasvun ajurina. Museoilla on siis kysyntää mutta, miten museotarjontaa tulisi kehittää? Turkulainen-lehden artikkelissa kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Saara-Sofia Sirén (kok.) perustelevat Suomen historian museon perustamista Turkuun sillä, että ”sellainen meiltä puuttuu”. Vaikka Suomen historiaa voi ja on tärkeää tarkastella hyvinkin erilaisista näkökulmista, on tärkeää muistaa että Suomen historian museo on jo olemassa.

Kansallismuseo on valtakunnallisena museona vastuussa koko Suomen historiasta kertovien kokoelmien tallentamisesta ja Suomen historian esittämisestä perusnäyttelyissään. Kokoelmia on kerätty jo 1700-luvulta, ne yhdistettiin 1800-luvulla Valtion historialliseksi museoksi. Vuonna 1916 avatussa uudessa rakennuksessaan museo sai nimen Suomen kansallismuseo.

Kansallismuseon perusnäyttelyitä uudistetaan parhaillaan. Uusi Esihistoria avautuu huhtikuun alussa, ja Itsenäisyyden aika joulukuussa 2017. Myös Ruotsin ja Venäjän ajan historianäyttelyt uudistetaan. Kansallismuseon vaihtuvissa näyttelyissä käsitellään kulttuurisia ja historiallisia teemoja laajasti, ja kytketään Suomen tarina osaksi kansainvälistä kertomusta. Kansallismuseon tavoitteena on saada vaihtuville näyttelyille omat tilat lisärakennukseen, jolloin historiallinen rakennus voi parhaalla tavalla keskittyä kansallisten kokoelmien esillä pitämiseen.

Tarkoittaako tämä ettei Turussa ole tarvetta esitellä Suomen historiaa? Ei suinkaan. Tärkeä ja erityinen osa Suomen rikasta ja monimuotoista historiaa keskittyy nimenomaan Varsinais-Suomeen ja Turkuun. Olisi hienoa kasvattaa Suomen museotarjontaa museolla, jonka ainutlaatuisena tehtävänä on tuoda Turun vahvaa, alueellista historiaa näkyväksi.

Elina Anttila

Ylijohtaja, Suomen kansallismuseo

Vierasblogi

Tässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.