A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kansan omaisuus on kupattu

Venäjä ja Suomi ovat kompuroineet samaa polkua.

Venäjä yhtiöitti 1990-luvun alussa neuvostoaikaisia tehtaita. Osakkeita jaettiin ilmaiseksi työläisille, koska tehtaat kuuluivat neuvostokansalle. Muutamassa vuodessa oligarkit haalivat pilkkahinnalla suuryritysten osake-enemmistöt itselleen. Köyhyyteen tottunut kansa ei ymmärtänyt omaisuutensa arvoa.

Yleisradio yhtiöitti 1999 radio- ja tv-lähestysverkon. Parissa vuodessa verkkoyhtiö siirtyi ulkomaiseen omistukseen. Yle kulutti lähes 300 miljoonan euron kauppahinnan organisaation pöhöttämiseen ja ohjelmakilpailuun kaupallisen tv:n kanssa. Raha ei auttanut. Yle on nyt kriisissä ja sen johto on menettänyt uskottavuutensa.

Veronmaksajat kustansivat suomalaisen sähkönjakeluverkon, joka yhtiöitettiin 1996. Valtiollinen energiayhtiö Fortum Oy sijoitti myyntitulonsa Venäjän sähköverkkoihin ja -laitoksiin. Investointi on nyt Vladimir Putinin poliittisena panttina, joka tuottaa heikosti.

Posti- ja telelaitos yhtiöitettiin 1990. Siitä syntyi teleoperaattori Sonera, joka osti miljardeilla euroilla kännykkäverkkojen jakeluoikeuksia Saksasta, mutta sai haltuunsa pelkkää ilmaa. Sonera valui vähin erin ruotsalaisen Telian määräysvaltaan.

Yhtiöitetty postinjakelu on nyt sekaisin. Kansa ei saa postia ja yhtiön johto keskittyy ulkomaisten sijoitusten turvaamiseen.

Yhtiöittämisessä ovat möhlineet niin demarien kuin porvarien hallitukset, sillä poliitikot eivät hallitse yritystoimintaa."

Valtion lentokentät yhtiöitettiin 1991. Finavia-yhtiön johto hullaantui sijoittamisesta ja hävisi 34 miljoonaa euroa johdannaiskaupoissa. Finaviaa hallinnoi liikenneministeriö, joka on kilpailuttanut saariston yhteysalukset. Nyt verovaroilla maksettuja yhteysaluksia ruostuu laiturissa ja kuljetuksia hoidetaan huonokuntoisemmilla yksityisillä laivoilla.

Seuraavaksi veronmaksajat pakotetaan maksamaan tieverkoston korjausvelka uusilla tienkäyttömaksuilla. Omistaja maksaa, kun poliitikot ovat epäonnistuneet.

Yhtiöittämisessä ovat möhlineet niin demarien kuin porvarien hallitukset, sillä poliitikot eivät hallitse yritystoimintaa. Omistajaohjaus on yhä heikkoa, vaikka sitä johtaa entinen yrittäjä Juha Sipilä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet