Kansan omaisuus on kupattu

Venäjä ja Suomi ovat kompuroineet samaa polkua.

Venäjä yhtiöitti 1990-luvun alussa neuvostoaikaisia tehtaita. Osakkeita jaettiin ilmaiseksi työläisille, koska tehtaat kuuluivat neuvostokansalle. Muutamassa vuodessa oligarkit haalivat pilkkahinnalla suuryritysten osake-enemmistöt itselleen. Köyhyyteen tottunut kansa ei ymmärtänyt omaisuutensa arvoa.

Yleisradio yhtiöitti 1999 radio- ja tv-lähestysverkon. Parissa vuodessa verkkoyhtiö siirtyi ulkomaiseen omistukseen. Yle kulutti lähes 300 miljoonan euron kauppahinnan organisaation pöhöttämiseen ja ohjelmakilpailuun kaupallisen tv:n kanssa. Raha ei auttanut. Yle on nyt kriisissä ja sen johto on menettänyt uskottavuutensa.

Veronmaksajat kustansivat suomalaisen sähkönjakeluverkon, joka yhtiöitettiin 1996. Valtiollinen energiayhtiö Fortum Oy sijoitti myyntitulonsa Venäjän sähköverkkoihin ja -laitoksiin. Investointi on nyt Vladimir Putinin poliittisena panttina, joka tuottaa heikosti.

Posti- ja telelaitos yhtiöitettiin 1990. Siitä syntyi teleoperaattori Sonera, joka osti miljardeilla euroilla kännykkäverkkojen jakeluoikeuksia Saksasta, mutta sai haltuunsa pelkkää ilmaa. Sonera valui vähin erin ruotsalaisen Telian määräysvaltaan.

Yhtiöitetty postinjakelu on nyt sekaisin. Kansa ei saa postia ja yhtiön johto keskittyy ulkomaisten sijoitusten turvaamiseen.

Yhtiöittämisessä ovat möhlineet niin demarien kuin porvarien hallitukset, sillä poliitikot eivät hallitse yritystoimintaa."

Valtion lentokentät yhtiöitettiin 1991. Finavia-yhtiön johto hullaantui sijoittamisesta ja hävisi 34 miljoonaa euroa johdannaiskaupoissa. Finaviaa hallinnoi liikenneministeriö, joka on kilpailuttanut saariston yhteysalukset. Nyt verovaroilla maksettuja yhteysaluksia ruostuu laiturissa ja kuljetuksia hoidetaan huonokuntoisemmilla yksityisillä laivoilla.

Seuraavaksi veronmaksajat pakotetaan maksamaan tieverkoston korjausvelka uusilla tienkäyttömaksuilla. Omistaja maksaa, kun poliitikot ovat epäonnistuneet.

Yhtiöittämisessä ovat möhlineet niin demarien kuin porvarien hallitukset, sillä poliitikot eivät hallitse yritystoimintaa. Omistajaohjaus on yhä heikkoa, vaikka sitä johtaa entinen yrittäjä Juha Sipilä.

Kommentit (17)

Kommentit

HARMITTAKO! Jos harmittaa niin laittakaa politiikkojen kiusaksi äänet KOMMAREILLE.

Jos kunnalisvaaleissa KOMMARIT saisi 5% ääniä, niin Sipilälle ja Berner naurettaisiin maailmalla, kun olisivat maailmalla tapaamisissa. Bryselissäkin sanottaisiin Sipilästä, "katsokaas kommaripaska saapuu, Tiltun kanssa"

ma_vaan

Poliittinen järjestelmämme on hajoitettava ja nämä wannabe-poliitikot heitettävä krokotiileille ja tilalle kansan valitsemat asiantuntijat hoitamaan maata kuntoon seuraavan 10 vuoden ajaksi! Eduskunta puoliksi (100 edustajaa) ja hallitus asiantuntijapohjaiseksi ja mahdollisimman puoluevapaaksi toimijaksi. Tämä palkintovirkojen odottelijaporukka on saatava ÄKKIÄ ulos maksamastamme talosta ja siirryttävä osaajien aikaan!

LakeudenLukko

Ei ne Kekkosen-ajan virkamieshallitukset yhtään parempia olleet. Tällaisia päättäjiä me olemme sinne eduskuntaan valinneet, sitä maalaisjärkeä pitäisi käyttää silloin, kun on valintatilaisuus.

Huhtikuussa valitaan kuntapäättäjät. Muista nyt kysellä sen ehdokkaasi ajatuksia, ja oletko patistanut istuvaa edustajaasi valtuustossa ja eduskunnassa. Talutusnuora pitää vetää nyt tiukemmalle, valvontasi on pettänyt.

Kontrollööri

Muisteleppas tarkemmin - kyllä ne hoiti asiat sentään kauaskantoisemmin ja yhteiskuntavastuulla. Ja maalaisjärkeä on käytetty vuosien aikana seitsemän hallituksen edestä! Ja mitä tulee tuohon opettajamaiseen tyyliisi patistaa minua ehdokkaan ajatusten valvojaksi, ei minulla ole aikaa työnteolta (jota pitää painaa sikana, että pärjää näiden pölvästien vuosien päätösten takia) valvoa aikuista ihmistä, joka väittää vielä osaavansa yhteiskunnan haasteet ja rakennusmiehen elkeet. Eikä tässä kyllä ole ehdokkaitakaan, joten valvo sinä niitä aikasi kuluksi ja minä en enää välitä harmaan työn haun vuoksi...

LakeudenLukko

Tällä kertaa samaa mieltä Pietilän kanssa. Mikä muu maa antaa lähetinverkkonsa jonkun mun maan haltuun, olkoonkin puolustusvoimilla millaiset rinnakkaiset systeemit tahansa. Mikään ei millään tavalla takaa kansallista viestinvälitystä yllättävissä tilanteissa. Julkisin varoin (kuten Fortum) ei pitäisi lähteä tekemään riskisijoituksia. Tulee mieleen tuttu laulu "On maamme käyhä siksi jää..."

Mirja Suhonen

Se on sitä menestystä, jota kadehdimme, kun joku pääsee rahastamaan yhteiskunnan omistuksen myynnistä. Muistetaan vaikka Relander kavereineen. Voi tätä meidän kateuttamme!

Simppa47

Muistamme kuinka sähkönjakelija Caruna nosti maksujaan –tuotot ulkomaille verot kiertäen.
.
Samaa rataa haluasi ministeri Anne Berner jatkaa --

.
http://www.tamperelainen.fi/keskustelut/474597
.
*
Ai niin, Berner ja hänen kumppaninsa haluaisivat päästä kuppaamaan suomalaisilta.
.
Miten monopoliasemassa yhtiö voisi pyrkiä hyvään ja edulliseen palveluun? – ei mitenkään. Taviotteena on suuret voitot kilpailuttomassa asemassa.

Adamia

Katsotaan kauaksi kun ongelma on lähellä.
Itketään Caruna maksuja ja Tuusulanjärven sähkölaitoksen myyjät jylläävät vielä politiikassa varsin vahvasti.
Googlettamalla selviää ja voi seuraavissa kunnallis vaaleissa vaikuttaa että asian mahdollistaneet henkilöt tyri asioita jotka silloin sotkivat.
Olisi ollut kova markkina-arvo jos kolmen kuuman liitosta oltaisiin todellakin tekemässä nyt ainoa jolla oma energiayhtiö on vain Kerava ja ei varmasti kiinnosta näiden kahden rypeminen ja kimppaan ottaminen.

ky

Niitä on äänestettävä jotka ovat ehdolla. Viisaat ei Arkadian tunkiolle nouse, vain nousukkaat, julkisuuskipeät ja kukkopojat. Osaamisen taso on sen mukainen. Riittää kun osaa sanoa hitaasti ja matalalla äänellä että suhdanteiden ollessa tällaiset veropohjaa on levennettävä ja kansainvälisyyttä kasvatettava. Kun kysyy mikä on suhdanne, joutuukin katselemaan edustajan alempaa outputtia. Äänestä siinä sitten sellaista joka ei tuhoaisi isänmaata.
Katselin roskarullan ensimmäistä laskuakin. Aika hurja oli eläkeläisen tyhjän laatikon pakollisesta tyhjennyksestä. Kierrätykseenhän nykyisin kaikki menee. Veroakin oli mätkäisty melkein 10 euroa. Siis oikeasti - roskien viemisestä veroa. Kuulemma kävelystä ei vielä tartte maksaa mutta jos oman kotteron saa käyntiin ja käy kaupassa ni se on sitten rekisteröity avaruutta myöten ja maksaa 13 senttiä plus laskutuskustannukset 4,90. Ja postilaatikko on täynnä makkaramainoksia jos ostit sieltä kaupasta makkaraa. Eikä niitä saa edes panna siihen kalliiseen roskalaatikkoon, vaan kotteroon ja kierrätykseen ja taas satelliitti reagoi.Ei ihme että armomrhmm lailla oli niin paljon kannattajia.

Pikkuveli

Sama meno jatkuu Innovaatio osaamisen laskiessa, johon ei tule riittävästi rahoitusta kuin Guggenheimin metsään mennessä Opetus- ja Kulttuuriministeri Laasoselta hänen mahdollisesti maan omaisuutta myydessään näiden työpaikkojen säilymiseksi tutkimuksen markkinavetoisuuden sijaan... :-) - myös Valtiovarainministeri Orpo ilmoitti että lisäleikkauksista voidaan luopua, mikäli hallitus tekee kevään budjettiriihessä työllisyyttä parantavia uudistuksia.
Historiallisesti suurimmat valtion meno vankkurit ja sen omaisuuden häikäilemätön myyminen vain jatkaa häpeilemättä kulkuaan, Bernerin kerätessä uusille väylä yhtiöille rahoitusta ties minkälaisella mallilla Valtion muka pystymättä kohdentamaan jo liikenteen mittavia tuottoja teiden ylläpitoon. Hyvä meininki, - missä ainakin puhetta riittää kansalaisten kukkaroita taas tonkiessaan pelkän maan ylläpidon kattamiseksi.

venäjän trolli

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.