Mielipide: Miksi raiskauksesta ei tuomita ehdotonta?

Turku on tuoreen selvityksen mukaan suurten kaupunkien toiseksi turvattomin kaupunki. Parannettavaa on paljon.

Esimerkiksi raiskauksista tuomitaan pääsääntöisesti vain ehdonalaista vankeutta. Tämä ei riitä, vaan raiskauksesta tulisi tuomita aina ehdotonta vankeutta.

Laki mahdollistaisi tämän jo, mutta oikeuskäytännössä ovat vakiintuneet lievemmät tuomiot. Käytäntö on muutettava, sillä seksuaalirikokset tuottavat uhreille hirvittävää kärsimystä. Ei mitenkään ole perustetua, että esimerkiksi ryöstöstä annettavat tuomiot ovat yleensä raiskausta kovempia.

Rikoksiin liittyvässä käytännössä on myös toinen outo epäkohta. Nykylain mukaan rikoksen tekijä voi olla useita kertoja ensikertalainen.

Vankeinhoidollinen ensikertalaisuus tarkoittaa sitä, että vanki ei ole vapautumistaan seuranneiden kolmen vuoden aikana syyllistynyt uusiin, vankeustuomioon johtaneisiin rikoksiin. Toisin sanoen samaan rikokseen toistuvasti syyllistyvä rikollinen voidaan tuomita monta kertaa ensikertalaisena. Tämä ei mitenkään ole loogista, ja laki on muutettava.

Ymmärrän hyvin, että vankilassa olo ei tee kenestäkään parempaa ihmistä, ja se on myös veronmaksajille kallista. Kovemmat tuomiot eivät myöskään aina vähennä rikosten määrää. Silti ei voi olla niin, että rikoslaissa on ihmisten oikeustajun kannalta hullunkurisia asioita. Laki on ihmisiä varten eikä ihmiset lakia varten.

Berhan Ahmadi
Vuoden uusi turkulainen 2016
Kuntavaaliehdokas 2017    

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.