Trump valokeilassa

Brysselissä seuraan aktiivisesti amerikkalaista CNN-uutiskanavaa.

Tänä vuonna sieltä ei juuri muuta ole tullut kuin presidentti Donald Trumpiin liittyviä uutisia.

Virkaanastujaiset näytettiin alusta loppuun, ja joka päivälle riittää ihmeteltävää Trumpista ja hänen lähipiiristään.

Tuore presidentti on allekirjoittanut ahkerasti määräyksiään ja taustalla asioita on seurannut varsin miehinen esikunta. Trumpin avustajavalintoja kommentoidaan kuin kyseessä olisi saippuaooppera tai tosi-tv-sarja.

Paitsi että näyttämönä on Valkoinen talo ja draaman kaari iskee lopulta myös katsojaan. Trump haluaa osoittaa äänestäjilleen, että hän pitää antamansa vaalilupaukset.

Amerikka ensin. Muuri rakennetaan. Presidentti asettaa porttikiellon seitsemän muslimimaan kansalaisille.

Trump osoittaa toimillaan, että meno Yhdysvalloissa on muuttunut.

Toisaalta hän soittaa puutarhaosaston työntekijälle ja pyytää sellaisia kuvia, joissa näkyy, että virkaanastujaisissa oli enemmän ihmisiä kuin Obamalla.

Kummastuttaa, että presidentillä on aikaa tuollaiseen. Tarkoituksena on venyttää todellisuutta oman egon pönkittämiseksi.

Kyseessä on mies, joka päättää viime kädessä Yhdysvaltain ydinasearsenaalista.

On vaikea kuvitella, että presidentti Niinistö viestittelisi Twitterin kautta moitteita yritysjohtajille, tuomareille tai korkeille virkamiehille."

Meno on Amerikassa erilaista kuin meillä Suomessa.

On vaikea kuvitella, että presidentti Niinistö viestittelisi Twitterin kautta moitteita yritysjohtajille, tuomareille tai korkeille virkamiehille. Puhumattakaan, että haukkuisi julkisesti esimerkiksi naapurimaa Ruotsin kuninkaan tai presidentti Putinin.

Maailma totuttelee presidentti Trumpin aikaan. Vastakkainasettelu leimaa hänen sanojaan ja tekojaan. Kansainvälinen oikeus ja Yhdysvaltain solmimat sopimukset saavat huutia.

Suomen kaltaisen pienen valtion näkökulmasta on huolestuttavaa todistaa kansainvälisten velvoitteiden ylenkatsomista, vuoropuhelun romuttumista ja omaan kuoreen käpertymistä.

Sääntöjen kadotessa pienistä tulee äkkiä suurvaltojen pelinappuloita.

Kommentit (8)

Kommentit

Amerikan vetäytyminen kuoreensa ei ole meidän kannaltamme välttämättä huono asia. Eurooppa tulee nykyisin toimeen ihan omillaan, jos vain tahtoo. CNN on helppo korvata saksan, ranskan ja englanninkielisillä taivaskanavilla, joiden uutiset toimitetaan täällä. Onkin jo korkea aika eurooppalaisten seistä omilla jaloillaan. Villin lännen tarinat ovat toki viihdyttäviä, ja sellaisina ihan mukavia seurata.

suomensuomalainen

Mikä tässä ajassa oikein on vialla, kun ainakin lähes kaikki, jotka vain haluavat, saavat
kouluttautua - ja suurin joukoin myös kouluttaudutaan. Yhteiskunta on pullollaan
tohtoreita, maistereita ja erilaisia -nomeja, mutta kaikki mitä nähdään tai kuullaan
julkisuudessa, muttuu yhä lapsellisemmaksi ja moukkamaisemmaksi. Meilläkin on
ainakin kaupallisten kanavien tv-ohjelmissa ihmisiä, jotka kiroilevat täysin estoitta ja
latelevat kaikenlaisia kaksimielisyyksiä. Niinkö se on, että kun oppineisuus lisääntyy
niin sivistyneisyys vähenee?

Osservatore

Silloin kun pienet valtiot saavat olla isoilta mailta rauhassa, niin silloin kansalaiset ovat pelinappuloita, kuten olemme olleet Sipilän ja Bernerin pelinappuloita. Mutta kun sinä Jäätteenmäki, Sipilä ja Berner alatte pelätä, että teidät vie virasvaltio katynin metsiin ammuttavaksi, niin silloin te alatte meidän rahapussin tilalle vaatimaan meidän henkeämme teidän henkenne tilalle.

Olisitte pitäneet Venäjään suhteet hyvässä kunnossa ja samoin Trumpiin, mutta täällä sinä Jäätteenmäki edelleen haukut USA presidenttiä. Me asekuntoiset lähdetään joukolla ruottihin homoiksi ja otatamme hampaat suusta pois ja kasvatamme parran ja menemme ruottihin v.....si. Joten huolehtikaa itse omat sotkunne, kun olette sen tehneet.

ma_vaan

Anneli Jäätteenmäki

Anneli Jäätteenmäki on varatuomari ja Euroopan parlamentin varapuhemies (kesk.).