Parveketupakoija savustaa naapurinsa

Turkulainen kysyi tällä viikolla lukijaraatilaisilta, onko heillä ollut naapuririitoja. Kyselyyn vastasi 383 raatilaista, joista 18 prosentilla on ollut riitaa naapurin kanssa.

Riidat syntyvät perinteisistä aiheista: Naapuri juhlii äänekkäästi ja tekee remonttia yöllä. Naapurin koira kulkee vapaana, haukkuu jatkuvasti ja tekee tarpeensa yhteisille alueille. Naapuri pysäköi väärin eikä osaa kierrättää. Omakotitaloalueella naapuri kerää tontilleen romua tai rakentaa pytinkejä aivan tonttinsa rajalle.

Naapuririidat vältettäisiin yksinkertaisesti sillä, että noudatettaisiin sääntöjä ja otettaisiin naapurit huomioon. Tämä on joiltakin liikaa vaadittu.

Oma lukunsa on kerrostaloissa tupakointi. Useat lukijaraatilaiset kertovat, että naapurista on kulkeutunut omaan asuntoon tupakansavua. Harva on kuitenkaan ottanut asiaa puheeksi.

”Olen saanut kärsiä tupakansavusta taannoin paljonkin. En kuitenkaan ole sanonut mitään, vaikka olisi mieleni tehnyt”, eräs kirjoittaa.

”Seinän takana asui vuosia sitten ketjupolttaja, jonka savut tunkeutuivat ovien rakosista minun asuntooni. Eteinen haisi kuin savustamo. Mielestäni ei ole oikein, että tupakoitsijalla on lupa aiheuttaa lähimmäisille terveyshaittoja.”

Parveketupakoinnista riitely on turhaa. Jos naapurin tupruttelu häiritsee, kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja esittää, että taloyhtiö hakee kunnalta parveketupakoinnin kieltoa. Kiellon saaminen helpottui, kun uusi tupakkalaki astui voimaan.

Tupakka-askit ovat jo hävinneet näkyviltä kaupoista ja moni työpaikka on julistautunut savuttomaksi. Tätä taustaa vastaan on ihmeellistä, että moni joutuu edelleen savustetuksi kotonaan.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.