Sauli Niinistön pelikortti

Juha Sipilän hallitus on vaihtoehtoisten faktojen vanki.

Hallituksen eheytyskokous oli viikko sitten valtioneuvoston edustuskartanolla Königstedtissä Vantaalla. Mustien autojen karavaani kulki ja ministerit haukkuivat toisiaan.

Kaiken takana ovat kylmät faktat ja poliittiset realiteetit. Valtion talous on kuralla. Se ei parane, vaikka yritysten talous hieman elpyy. Valtiovarainministeriön virkamiesraportin mukaan edessä on uusi kahden miljardin euron pakkosopeutus.

Keskusta ja persut eivät halua puhua leikkauksista kuntavaalien alla, koska se karkottaa äänestäjiä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä painosti puheenjohtaja Petteri Orpoa samalle linjalle. ”Orpo ei voi ainoana puoluejohtajana saarnata leikkauksista”. Faktoista välittämättä se näyttää rumalta. Näin hallitus löysi yksimielisyyden.

Työllisyys ei kohene ilman uusia toimia. Kun budjettileikkauksia ei haluta, edessä ovat rakenneratkaisut. Hallituksessa on valmiutta työehtosopimusten yleissitovuuden poistamiseksi. Riskinä on demarien vastaisku, joka lietsoisi lakkoja ja keräisi ääniä Antti Rinteen laariin.

Jäljelle jää työttömien pakkoaktivointi. Jokaisen on osallistuttava aktiivisesti työnhakuun, koulutukseen tai vapaaehtoistyöhön työttömyyskorvauksen saamiseksi. Savotta on suuri, sillä laajan työttömyyden piirissä on 450 000 kansalaista.

Yksimielisyys vallitsee siitä, että nuorten on otettava vastaan mitä tahansa työtä. Toimettomana olemisesta maksaminen ei kuulu yhteiskunnalle.

Kartanokokouksen taustalla oli myös hallituksen kohtalo. Jos Timo Soini häviää persujen puheenjohtajavaalin Jussi Halla-aholle, hallitus hajoaa. Sipilä ja Orpo eivät kestä Halla-ahon palopuheita eikä Halla-aho siedä mitään, missä Soini on ollut mukana.

Kansakunnan takahuoneessa pyörii sökörinki."

Kansakunnan takahuoneessa pyörii sökörinki. Sipilä ja Orpo pihistelevät korttejaan ja odottavat Rinteen nokitusta. Pelissä on joko punamulta- tai sinipunahallitus ennenaikaisten eduskuntavaalien jälkeen.

Kuka varjelee kansaa? Milloin arvojohtaja Sauli Niinistö puuttuu peliin?

Kommentit (8)

Kommentit

Suomen saa kuntoon vaan pakkolailla ja siihen ei kukaan pysty tai uskalla lähteä.Täytyy vaan toivoa että talousnousu olisi vahvempi ja se on mahdollista on tapahtunut yllättäen ennenkin.

Tatu

Tämä on demokratiaa. Kaikki puolueet ovat populisteja, koska äänestäjiä on mielisteltävä. Joko mielistelet tai häviät. On vain oikeisto-, vasemmisto- ja keskustapopulisteja. Presidentinkin on oltava populisti, jos aikoo jatkokaudelle.

suomensuomalainen

Valtion talous ja työllisyys kohenevat, kun työkyvyttömät työttömät päästetään työkyvyttömyyseläkkeelle, jonka maksavat eläkeyhtiöt.

Entä sinipunamulta? Kansan pitää varjella itseään tai se jää oppositioon. Oma moka siis.

Kaavoittaja rules

Eläkeyhtiöt maksavat työeläkkeitä, ei työttömyyseläkkeitä. Pientä rajaa vaatimuksille. Olen maksanut monen kymmenen työvuoteni aikana muitten eläkkeitä. Nyt on minun vuoroni nauttia työeläkkeestä. Työeläke ei ole sosiaalietuus. Se on itse ansaittu etuus.

Helena Hartikainen

Pakassa on valkoinen kortti, jota kutsutaan lakanaksi. Tämä löytyy Niinistön hihasta. Mitä sillä voi tehdä riippuu sopimuksesta jos sellainen on. Uskoakseni se on suomalainen innovaatiokartta.
Et taida uskoa, mihin sortui tietoyhteiskuntahanke. IT-porukka luki tuota innovaatiokarttaa ja porukka kärsi yli kymmenen vuotta heidän tyrimisestään hitaiden ja kaatuvien serverien takia. Kun tuota yritin korjata, sain vastauksen: Mikähän äijä sinäkin oikein luulet olevasi. Yli kymmenen ikäluokkaa menetti myös mahdollisuutensa vaikka olisimme voineet olla tekniikan kärjessä.

Simppa47

Ei kai meillä kuitenkaan niin huonosti mene, että jokapäiväiseen toimintaan tarvittaisiin arvojohtaja presidentti Sauli Niinistöä ja hänen ohjeitaan?
Ei ole Niinistön tarvinnut näyttävästi puuttua hallituksen toimintaan vaikka hallitus onkin joissain asioissa hieman kompuroinut mutta kuitenkn aina silotellut jälkensä.
Saattaa olla, että ministerit ovat hieman toinen toisiaan kovistelleet vaan eivät ole niistä asioista pitäneet sen suurempaa meteliä.
Toinen toistaan selkään taputtaen ja hymyillen, jopa naureskellen, ovat poistuneet tilaisuuksista omia tehtäviään hoitamaan.
Onhan se valtion talous edelleen aika pahasti kuralla, mutta jos jollakulla oli odotuksissa, että asiantila korjautuu Sipilän hallituksen toimin kahdessa vuodessa niin eivätpä olleet ajatukset kovinkaan realistisia.
Pientä elpymistä on kuitenkin saatu aikaan ja parempaa kohti ollaan menossa.
On kuitenkin ikävää todeta, että vaikka jaettavaa ei ole vielä saatu kasaan niin jotkut ovat jo syömässä "leivättömästä pöydästä".
Uusia "leikkauksia" eivät hallitusvastuuta kantavat puolueet halua enää kaivaa esille, mutta veronkorotuskohteita pitää vielä löytää, että velkaantumiselle olisi toiveissa saada loppu.
Antti Rinteen valinta jatkokaudelle sosialistien puheenjohtajaksi oli puolueelta todella suuri virhe.
Kuten pääministeri Sipilä on jossain yhteydessä sanonut, Rinteen sanavalikoima, ja vastuunkanto -ei. ei.. ei..delilah, ei. ei.. ei..delilah..- sisältyy noihin tunnetun laulun sanoihin.
Työtä pitää saada syntymään, muuten meidät hukka perii.
Kaikki ovat asiasta samaa mieltä, mutta kaikki eivät toimi sen tavoitteen mukaisesti.
Ei riitä, että tuo asia vain todetaan vaan kaikkien on kannettava kortensa kekoon, niin sosialistien, kommunistien kuin vihreidenkin.
Kovin laajasti ollaan myös huolissaan siitä astuuko Timo Soini puolueensa Perussuomalaisten puheenjohtajavalintakoriin.
Eihän Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Timo Soini ole edes harkinnut jättäytyvänsä vielä tuosta tehtävästä, kunhan vaan hieman lämmittelee ja nuuhkii millaisia kaikuja ja hajuja tuulet tuovat tullessaan.
Varsin hauskaa on seurata noita muutamien kökköjen puheita uusista, ennenaikaisista vaaleista.
Ennenaikaisten vaalien järjestäminen olisi ollut aiheellista edellisen vaalikauden ja edellisen hallituksen aikana vaan "käpykaartilaisten" annettiin vain poistua takavasemmalle.
- Sököringistä takahuoneessa - kirjoitteleminen lähentelee jo edesvastuuttomuutta sellaisilta, joilla on mahdollisuus tuoda julki ja toistaa muiden aiemmin somessa käyttämiä sanoja.

joviaali

Niinistön/Lipposen hallitus ajoi maamme Euroon ja siitä vaikeudet johtuu ,pääosin ja hyvin pitkään edellen, eikä hänellä ole mitää valtaa ja- lääkeitä puuttua hallituksen toimiin?Turhia höpinöitä en juuri kaipaa hänen suustaan?

Isoisä

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.