Ruisrock löysi viisasten kiven

Maailman toiseksi vanhin rockfestivaali Ruisrock teki neljättä vuotta putkeen lipunmyyntiennätyksensä. Tämän vuoden kävijämäärän arvioidaan olevan peräti 105000 vierasta.

Ruisrock on festari, josta Turku on voinut aina olla ylpeä. Ainoat valittamisen syyt vuosikymmenien aikana ovat liittyneet luontoon, sen tallaamiseen ja roskastamiseen ja siellä meluamiseen. Niitä puheita ei ole enää viime vuosina kuulunut.

Ruisrock hoippui kuilun partaalla vuosituhannen vaihteessa. Kulut olivat lähteneet käsistä, maine oli hukkua olutjupakkaan. Juhani Merimaan tulo Turun ulkopuolelta festarin puikkoihin pelasti sen. Miehen firma muutti Ruisrockin konseptin täysin ja teki siitä menestystuotteen paljon entisiä pienemmillä kuluilla. Miten?

Muutoksen jälkeen Ruisrockissa oli ensin pelkkiä kotimaisia artisteja. Sittemmin Kansanpuistossa on nähty suurimmaksi osaksi viittä vaille maailmantähtiä, joita ei enää seuraavana kesänä olisi saanut samaan hintaan.

Moni vanhempi ihminen ei tunnista yhtäkään ulkomaalaisartistia nimeltä, mutta nuoremmille ne ovat lipunmyynnin perusteella huippua. Festarin oheispalvelut ovat parantuneet moninkertaisesti: ruokatarjonta on lähes yhtä monipuolista kuin Turun keskustassa jopa fine diningin osalta ja juotavaa saa jonottamatta tunnin.

Uuden polven Ruisrock-yleisö on tehnyt vieraista ihmisistä tuttuja toisilleen. Suuri osa ihmisistä tulee Kansanpuistoon yhteisöllisen kokemuksen takia.

Ruisrockin tulevaisuus on helppo nähdä valoisana. Tukijalka on vankka ja jos maltti säilyy jatkossakin kustannuspuolella, ei huolta pitäisi olla. Ehkä näemme jonain päivänä Ruissalossa 150000 ihmistä.

[email protected]

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.