Mielentaide

Mielentaide ry auttaa valtakunnallisesti

Katri on liittynyt Mielentaiteeseen 2017 ja tuli Keuruulta innolla rakentamaan näyttelyä sekä esittäytymään näyttelyn kävijöille.

Ari Kiviaho/Mielentaide ry

Yhä useampi suomalainen aikuinen kertoo olleensa koulukiusaamisen uhrina ja lisäksi moni joutuu aikuisena työpaikkakiusaamisen uhriksi. Jos kiusaaminen on ollut toistuvaa ja kestänyt pitkään, niin se on todennäköisesti jättänyt jonkinlaisen arven mieleemme, josta se jossain vaiheessa aukeaa ja tuottaa haittaa elämäämme. Lapsena tai aikuisena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö saattaa traumatisoida uhrinsa todella pahasti aiheuttaen haittaa normaaliin elämään esimerkiksi parisuhteessa. Haittavaikutukset saattavat aiheuttaa myös mielenterveysongelmina oireilua tai jopa altistaa mielenterveyssairauteen.

Nuoruuteen saattaa kuulua erilaisia ulkonäköpaineita, jotka pahimmillaan aiheuttavat syömishäiriötä. Erityisesti sairaalloinen laihduttaminen eli anoreksia saa helposti alkunsa jo teini-iässä, kun joku toinen henkilö esim. poika- tai tyttöystävä sattuu arvostelemaan kehoa muodossa ”liian lihava”, vaikka sattuisikin olemaan ihan sopivan kokoinen. Anoreksian lisäksi ahmimishäiriö on yleinen syömishäiriö, jonka uhri saattaa tiedostaa ahmimisen mutta mieli sanoo: ”ihan vähän vielä”, ihan vähän vielä”, kunnes nukkumisaika koettaa ja unilääke sammuttaa uneen.

Monilla aikuisilla uuden opiskelu- tai työpaikan saaminen tai tuntuva elämänmuutos saattaa olla sytykkeenä aloittaa omasta terveydestään huolehtiminen, jossa huomioidaan liikunnan lisääminen ja siirtyminen terveellisempään ruokavalioon. Kohtuudessa toiminta terveyden hyväksi on varmasti järkevää mutta salakavalasti siitä saattaa tulla riippuvuus, kun ”hyvänolon tunne” lisääntyy ja elimistö haluaa koko ajan lisää mielihyvän tunnetta. Pahimmillaan liikunnasta tulee "pakkomielle” ja se voi myös aiheuttaa häiriötä syömiseen, joka johtaa syömishäiriöön.

Iso osa syömishäiriötä sairastavista on myös seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Samoin myös koulu- ja työpaikkakiusaaminen voivat altistaa syömishäiriölle. Seksuaalisen hyväksikäytön uhrit, syömishäiriöiset ja koulukiusatut sairastuvat usein masennukseen, persoonallisuushäiriöön ja erilaisiin ahdistuneisuushäiriöihin, joista yleisimmät paniikkihäiriö, pakko-oireinen häiriö ja sosiaalisten tilanteiden pelko.

Terveys on meille kaikille tärkeää riippumatta siitä pitääkö jakaa erikseen fyysinen terveys ja mielenterveys. Nuorena ihminen ei ehkä vielä ymmärrä mistä käsitteessä ”terveys” on kyse. Terveys on kokonaisvaltainen käsite, jossa mielenterveys ja fyysinen terveys tulee kulkea käsikädessä. Jos fyysinen terveys on huono, niin melko varmasti myös mielenterveys kärsii, vaikka aina ei sitä huomaisikaan ja vielä vähemmän siitä haluaa julkisesti puhua.

Mielenterveys voi myös järkkyä olematta sairas ja mieli saattaa myös aiheuttaa pelkoa tai vastoinkäymistä, jos on joutunut traumatisoivan asian uhriksi joskus.

Taide ja luovuus ovat hyvää hoitoa mielelle. Mielentaide ry on olemassa, jotta taiteen avulla pidämme yllä omaa mielen hyvinvointia. Ja jos mieli ei voi hyvin, mahdollistaa Mielentaide ry vertaista tukea ja ymmärrystä. Myös niille, joilla mieli on kunnossa, ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Mielentaide ry on valtakunnallinen mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka järjestää toiminnallisia vertaisryhmiä, leirejä ja näyttelyitä jäsenilleen. Parhaillaan on käynnissä Tukipuu-hanke, jonka avulla keskitetään vertaisryhmiä alueellisesti toimimaan Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä. Jyväskylään on saatu omaa jäsenkuntaa ja Tampereelle panostetaan seuraavaksi. Tukipuuhun tulee kuulumaan myös virtuaalinen verkkopalvelu, jossa tulee toimimaan erilaisia vertaisryhmiä.

Mielentaidetta Tuusulassa 2017 -näyttely on parhaillaan menossa (22.8.-8.9.2017) ja mukana on 8 taiteilijaa kaikki eri paikkakunnilta ja teoksia on yhteensä 38. Toukokuussa näyttely pidettiin Helsingissä. Näyttelyissä kävijät äänestävät tykätyimmän teoksen, jonka taiteilija palkitaan. Äänestäjien kesken arvotaan 3 onnekkaalle risteilylahjakortti. Tuusulan näyttelyssä on mukana kirjailijat Marko From (Naantali) ja Jani-Markus Heinola (Kuopio) sekä kuvataiteilijat LailaHelena Lepistö (Espoo), Elsa Häkkinen (Helsinki), Kari Onkari (Siilinjärvi), Taina Kemppi (Riihimäki), Hilkka Pohjalainen (Forssa) ja Katri Valtonen (Keuruu). Näyttely on esillä Tuusulan kunnantalon Aulagalleriassa osoitteessa Hyryläntie 16, 04300 Tuusula.

Mielentaide ry on perustettu 29.5.2005 ja sen jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja omaa taiteellista kiinnostusta joko taidetta tekevänä tai on taidetta tekevän jäsenen lähiomainen. Lisätietoja kotisivuilta www.mielentaide.fi tai Facebookista https://www.facebook.com/Mielentaide 

Mielentaide

Aikaisempia kirjoituksia

Mielentaide

Mielentaide ry on mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka toimii vapaaehtoisella työllä valtakunnallisesti. 
Jäsenten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen luo puitteet taidenäyttelyille ja pientuotemyyjäisille, retki- ja leiritoiminnalle, taiteilu- ja muusikkitoiminnalle sekä toiminnallisille vertaisryhmille. 

Toimintaa keskitetään maakunnittain alueille, joissa on ennestään jäseniä, kuten Uusimaa (toimialueina Helsinki ja Vantaa), Varsinais-Suomi (Turku), Keski-Suomi (Jyväskylä) ja Pirkanmaa (Tampere). 
Mielentaide ry on Mielenterveyden Keskusliiton, Kansalaisareena ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n jäseninä. 

Lisätietoa yhdistyksen kotisivuilta http://www.mielentaide.fi, joista linkitys myös yhdistyksen Facebook-sivulle. 

Uusimmat mielipiteet