Turun ei pidä takertua liikaa menneisyyteen

Tamperelainen Aamulehti julkaisi sunnuntaina paljastavan vertailun. Lehti vertaili Turkua ja Tamperetta.

Vertailu ei mairittele Turkua: Tampereen väkiluku on kasvanut Turkua nopeammin ja ikärakenne on edullisempi. Tamperelainen tienaa keskimäärin hieman turkulaista enemmän, ja työttömyysprosentti on pienempi kuin Turussa.

Huomattava ero on se, että Tampereen seutukunta käyttää tutkimus- ja kehitysmenoihin yli kaksinkertaisen euromäärän kuin Turun seutukunta. Kaupungin investoinnit ovat Tampereella lähes kaksinkertaiset. Silti Tampereen kaupungilla on huomattavasti vähemmän lainaa asukasta kohti.

Turkulainen sentään asuu edullisemmin kuin tamperelainen. Sekä omistus- että vuokra-asunnot ovat Tampereella hieman kalliimpia.

Aamulehti ei vertaillut suuria hankkeita, mutta myös niissä Tampere ajaa Turun ohi: Tampereelle rakennetaan jo kovaa vauhtia raitiotietä. Ratapihalle suunniteltava monitoimiareena on edennyt poliittisessa koneistossa pitkälle. Näsijärven rantaan avattiin viime marraskuussa yli kaksi kilometriä pitkä maantietunneli, joka vähentää ruuhkia. Jo vuonna 2014 Tampereen keskustaan avattiin Suomen korkein hotelli.

Turkulaisten ei tarvitse tuntea tamperelaisia kohtaan alemmuudentunnetta, ei todellakaan. Turku on hieno kaupunki, jolla on ainutlaatuinen historia, upea jokiranta ja mahdottoman mukavat asukkaat.

Kun katsotaan talouden mittareita, on kuitenkin myönnettävä, että Tampere on suorittanut viime vuosikymmeninä paremmin. Siksi alalla kuin alalla kannattaa katsoa, mitä Tampereella on tehty toisin. Turun ei pidä takertua liikaa menneisyyteen, vaikka se maineikas onkin.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.