Opettajia ei käy kateeksi

Koulut ovat alkaneet, ja yhtä varmasti on alkanut keskustelu koulukiusaamisesta.

Turkulainen kertoi keskiviikkona yhdestä tapauksesta. Äiti ja tytär muuttivat Turkuun ja tytär siirtyi turkulaiseen kouluun. Äidin mukaan tytärtä alettiin kiusata heti.

”Tyttöni on todella rohkea ja ulospäin suuntautunut. Hän meni heti pyytämään tyttöporukkaa leikkeihin, mutta likat lähtivätkin juosten pois”, äiti kertoo Turkulaiselle.

Äidin mukaan luokassa on klikki, joka ei suostu ottamaan tulokasta mukaan ja puhuu uudesta tytöstä pahaa selän takana.

Äiti kokee, ettei koulu ole puuttunut tilanteeseen riittävän tarmokkaasti. Hän kokee, että koulun henkilökunta on vähätellyt ongelmaa.

Koulu on siitä hankalassa asemassa, ettei se voi kommentoida julkisuudessa yksittäistä tapausta. Turun kaupungin sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen toteaa Turkulaiselle, että jos lasta ei oteta mukaan porukoihin, se on passiivista kiusaamista ja äärimmäisen ikävä asia. Hän uskoo, että tapaus saadaan selvitettyä tavalla tai toisella. Niin pitääkin tehdä.

Koululuokka on haastava yhteisö. Samaan luokkaan ängetään kymmeniä lapsia, jotka vasta opettelevat elämään ja olemaan. Kiusaamista tapahtuu varmasti kaikissa suomalaisissa kouluissa.

Se, mihin voidaan vaikuttaa, on se, miten aikuiset puuttuvat kiusaamiseen. Koulujen henkilökunta on haastavassa tilanteessa. Uusi opetussuunnitelma vyöryy kouluihin. Samalla entistä useampi äiti ja isä kuvittelee, että koulu on yritys ja opettaja asiakaspalvelija, jolta pitää saada palvelua 24/7. Toivottavasti opettajilla riittää tästä huolimatta tarmoa puuttua kiusaamiseen. Ei käy kateeksi.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.