Sporttisuus ja seksuaalisuus

Otsikollani en ohjaile mieslukijaa ajattelemaan esimerkiksi kauniita naispituushyppääjiä tai naislukijaa atleettisia pikajuoksijoita. Päinvastoin kirjoitan suvaitsevaisuudesta varsinkin joukkuelajien osalta, koska aihe on noussut muun muassa lehtien palstoilla esiin.

Urheilupiireissä liikkuvat tietävät julkisena salaisuutena, että nais- ja miesjoukkueiden pelaajien joukossa on aina ollut ja tulee olemaan seksuaalisesti valtaväestöstä poikkeavia vähemmistöjä. Kaikki eivät suhtaudu tähän asiaan suvaitsevasti eivätkä myönnä sitä.

Turun Palloseuran jääkiekko nosti aiheen esille värjäten perinteisen mustavalkologon pride-väreillä. Tästähän nousi myrsky vesilasissa varsinkin somessa. Uhkasivatpa jotkut jopa lopettaa TPS:n kannattamisen. Osoittaako tämä nykyaikaista suvaitsevaisuutta?

Myöhemmin TPS ilmoitti jättäneensä otteluiden tanssityttöjen sopimuksen uusimatta. Tästäkin jotkut närkästyivät. Itsellänikin on käynyt mielessä, miten se edistää ottelutapahtumaa, kun varsinkin lauantaipeleissä oluthuuruiset mieskatsojat tuijottavat silmät tapilla metrin päässä piukoissa asuissa hetkuttelevia tyttöjä. Voipi olla jopa naisen arvoa alentavaa.

Ottelutapahtumiin nykyään niin paljon kuuluvat cheerleaderit ovat eri juttu esiintyessään esimerkiksi yhdestä paikkaa lavalta. Asiastahan voidaan olla montaa mieltä.

Kuitenkin arvostan TPS:n rohkeaa ja avointa lähestymistapaa tässä vieläkin paljolti vaietussa asiassa. Menkäämme kaikki kannustamaan suvaitsevaisesti uutta nousua tekevää TPS:n jääkiekkojoukkuetta.

Tunnen monia joukkueurheilulajien harrastajia, jotka edustavat niin sanottua vähemmistöä. Mielestäni he ovat aivan normaaleja pelaajia ja ihmisiä. Vähemmistön edustajat ovat usein hyviä pelaajia, valmentajia, huoltajia ja joukkueenjohtajia, joita kaikkia tarvitaan. Sitä paitsi väitän, että nämä vähemmistön edustajat ovat usein käytökseltään valtaväestöä fiksumpia, ainakin suvaitsevaisempia, usein myös oikein mukavia seuranaisia tai -miehiä.

Ihminen ja joukkuepelaaja on ihminen sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Kaikkea ei tarvitse suvaita, mutta suvaitsevaisuus on viisautta!

Kirjoittaja on turkulainen postimies ja Turkulaisen uusi kolumnisti.

Matti ”Viki” Vikström

Kirjoittaja on pieni turkulainen työmies.