Otatko työtä vai rahaa

Paraneeko elämä työtä tekemällä vai verotusta kiristämällä?

Sosiaalitukien lisääminen on puolueiden tapa kalastella ääniä vaaleissa. Sosiaalimenot olivat vuonna 1980 alle 20 miljardia euroa vuodessa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana ne kaksinkertaistettiin ja viime vuonna menot ylittivät 66 miljardia euroa.

Onko sosiaaliraha auttanut äänestäjiä? EU:n tilastojen mukaan Suomessa on 660 000 köyhää. Asumistukea maksetaan 860 000 henkilölle, joista eläkeläisiä ja opiskelijoita on 350 000. Verovaroilla tuetaan siis puolen miljoonan työikäisen asumista.

Tukiraha ei ole poistanut kansansairauksia. Kela korvaa masennuslääkkeet 440 000 suomalaiselle. Alkoholiriippuvaisia on 200 000, joista 140 000 käy töissä.

Yli 100 000 nuorta ei käy töissä eikä opiskele. He elävät sosiaalituella. Heidät on pienestä pitäen vietelty moraalikadon uhreiksi. Heidän ei tarvitse kantaa vastuuta itsensä elättämisestä, kun Kela korvaa kaiken.

Kuka kantaa vastuun syrjäytyneiden tulevaisuudesta?

Tarvitaan lisää sosiaalirahaa, sanoo sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Hän ei ehdota työllistämisen helpottamista eli lisätulojen hankintaa, vaan lisäveroja sosiaalikulujen kattamiseksi.

Tukiraha ei tule tyhjästä. Yli kolmanneksen kaikista sosiaalimenoista maksavat työnantajat työpalkkojen sivukuluina. Vajaa puolet kootaan valtion ja kuntien keräämillä veroilla ja loppuosan kustantavat työntekijät itse.

Rahoituksen rakenne osoittaa, miksi työllistäminen maksaa Suomessa paljon, miksi tavarat ovat kalliita ja miksi verotus on tiukkaa. Mikäli verotusta kiristettäisiin lisää, työhalukkuus vähenisi. Jo nyt keskituloiset jättävät lisätöitä tekemättä, kun verotus vie lisätuloista vähintään puolet.

Työ on parasta sosiaaliturvaa."

Avoimia työpaikkoja tulee koko ajan lisää mutta työttömyys laskee hitaasti. Työ ja tekijä eivät kohtaa osaamisvajeen, palkan ja sosiaalituen liian pienen eron tai työpaikan väärän sijainnin vuoksi.

Työ on parasta sosiaaliturvaa, jota Hiilamon pitäisi tutkia.

Kommentit (12)

Kommentit

En ikinä tekisi työtä toisella yrittäminen ollut aina ainut vaihtoehto mutta Suomi huonoin maa siihen touhuun.Mutta onneksi firma Virossa ja alihankinta korvannut työntekijät niin nyt menee paremmin kuin koskaan ja verot lähes nolla.

Tatu

Yrittäminen on ihan ok.
Jos olet jo vaiheessa (yli kolme vuotta Virossa) ja pysyvästi muuttanut , niin et taida enää joudu Suomeen veroja juurikaan maksamaan .
Tilapäisesti oleskelevat maksavat veronsa edelleen ymmärtääkseni niin Suomen kun Vironkin tuloista Suomeen .
Kannattaa kuitenkin tarkkaan selvittää mitä tarkoittaa pysyvä muutto ulkomaille , vaikkapa Viroon .
Toisaalta kun kaikki haukkuu verotusta ylipäätään , mutta kuitenkin kaikki tarvitsemme ainakin osaa veroilla kustannettavista asioista , kuten terveydenhoito, koulutus ,julkisen hallinnon ylläpito, tiet, viemäröinti, sosiaaliturva ja osa eläkkeistäkin tulee verovaroista .

Voisihan sitä kokeeksi miettiä minkälaista olisi asua maassa missä veroja ei kerätä/ makseta , mutta mitään noista asioista ei hoideta kaikille vaan vain heille joilla on rahaa ?
Kaatopaikalta ruokansa tonkimaan joutuva varmaan ilahtuisi Suomen sosiaaliturvasta joka verovaroin kustannetaan ja maksaisi myös itse veroja hyvillä mielin jotta ei kaatikselle tarvitsisi lapsiaankaan lähettää ?
En hyväksy Suomen verotusta kaikilta osin ja varsinkaan kun sitä voidaan aivan laillisesti kiertää kaikella keplottelulla ja hyväosaisten taholtahan tuo enimmäkseen taitaa tapahtua ?

CALWX9

No mieluummin työtä ja rahaa

Vuodesta 1980 sosiaalimenot ja elinkustannusindeksi ovat 3-kertaistuneet,
ansiotasoindeksi ja asuntojen hintaindeksi ovat 5-kertaistuneet,
vuokraindeksi on 6-kertaistunut.
Leipäjonosta on tullut parasta sosiaaliturvaa.

Kaavoittaja rules

Eipä voi suoraan uskotella, että vain työnpakoilu aiheuttaa asummistuki yhteyksiä. Helsingissä on pilvin pimein väkeä, jonka palkka ei riitä ruokaan ja asumiseen. Seuraa kysymys, onko vuokra liian korkea vai palkka liian pieni. Työnpakoilun lisäksi on selkeästi myös työttömyyttä. Oikeastaan kaikkein helpointa on elämä niillä, joilla on maksettu asunto. Vastikkeet useinkin ovat niin pieniä, että voisi hyvin selvitä peruspäivärahalla.

elruth

Elina Lepomäki sanoi ylen puhe ohjelmassa että lääkärin täytyy saada verohelpotuksia jotta voisi tehdä tunnin lisää työtä ja palkata jonkun leikamaan nurmikkoa 10 eurolla.Näin alentavia ovat kokoomuslaiset haluavat suuria veroetuja rikkaille jotta joku voisi leikata nurmikkoa vaivaisella kympillä heijastaa oikeistolaisen ajatusmaailmaa pahastikin.Tasapalkkat ainut oikeudenmukainen käytäntö äänestäkää Li Anderssonia.

Tatu

Koko Pietilän kirjoitus antaa pelottavan kuvan Suomesta !
100 000 nuorta ei käy töissä ja hirvittävä määrä ihmisiä nauttii vain toisten työtulojen hedelmiä .
Kammottava tilanne ja jos on niin , ne jotka etteivät ole lainkaan olleet työelämässä tai vain jonkun harjoitus jakson ajan , niin minun mielestäni on paljon parempi , että heiltä edellytetään vastikkeellista sosiaaliturvaa .

Eli on johonkin hommaan mentävä jotta saa tukia .

Jos vain oleilee ja ihmettelee päivät pitkät vuodesta toiseen niin sen tien loppu on surkea ja kaikki tuon tietää ja kaduilla näkee.
Ei ole ihme että mielenterveys osa-aikaisella eläkkeelläkin on niin paljon nuoria ihmisiä .

Kyllä mukana oleminen jossain työssä ja porukassa ja elämässä jossa on rytmi ja jonkinlainen päiväjärjestys on ihan varmaan parempaa ja järkevämpää ihmiselle ihan kaikissa suhteissa kun pelkkä oleilu .
Jos saa aluksi vain työttömyyskorvauksen ja jonkun ruokaraha, niin sen pitäisi muuttua jonkun ajan jälkeen kunnon palkaksi joka työnantaja maksaa . Kaikki on jotenkin niin vääristynyttä nykysuomessa ja hallitus ei tunnu saavan aikaiseksi yhtään mitään muuta kuin etuja rikkaille . Miksi me siedämme tätä ?

CALWX9

Jos saa aluksi vain työttömyyskorvauksen ja jonkun ruokaraha, niin sen pitäisi muuttua jonkun ajan jälkeen kunnon palkaksi joka työnantaja maksaa,niin pitäisi mutta kun vain tekijä muuttuu ja ralli jatkuu

rane

Pietilä käyttää kirjoituksessaan lukuja yhtä tarkasti ja innovatiivisesti kuin A. Stubb konsanaan ja mielelläni lukisin mitkä sosiaalimenojen kustannukset on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sosiaalimenojen suurin kohde on vanhuus eli eläkkeet 25,9 Mrd €, joka on 39,1 % sosiaalimenoista. Vanhuusmenot on myös eniten noussut 2013 - 2015 tilastojen aikana, nousua lähes 2,5 Mrd €. Toiseksi eniten on noussut työttömyysmenot noin 1 Mrd €. Toki asumismenot on noussut myös 1,45 Mrd euroon ja kolmen vuoden aikana nousua on noin 300 miljoonaa, joka on paljon.

Työnantajien maksuosuus on lievästi laskenut 34,4 prosenttiin vuodelle 2015, joten kaiken muun maksaa veronmaksajat tavalla tai toisella.

Näiden lukujen perusteella olettaisin myös Pietilää huolettavan vanhuuden eli eläkkeiden merkittävä menolisäys sekä työttömyyden aiheuttama kustannusten nousu. Vastoin kirjoituksen viestiä, toimintarajoitteisuuden kustannukset ovat pienentyneet ja sairauden menot pysynyt euroina ennallaan, ja näiden kustannusten suhteellinen osuus on lievästi laskenut kolmen vuoden aikana.

Oliko Pietilän viesti todellakin, että eläkkeitä tulee pienentää? Vai oliko tarkoitus ohjeistaa, että tee töitä kuolemaasi asti jos joku hullu maksaa eläkeikäiselle, mutta älä ota vastaan osittain työuran aikana maksamaasi eläkettä?

Luonnollisesti tukien sijaan pitää saada yrittämistä ja työntekoa lisää Suomeen. Verot ja maksut ovat Suomessa aivan liian suuret, joten valtion ja kuntien menoja tulee vähentää - ja tunnistan monia paremmin säästöjä tuovia alueita kuin eniten kasvaneet kustannukset eli eläkkeet.

Pietilän kirjoituksen pölhöpopulistisella tilastojen tulkinnalla saatetaan valita toimia, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Panem et Circenses

Meillä on esimerkiksi epäpäteviä "ammattilaisia" joille ei ole järkevää pätevöitymis koulutusta.
Pahimmillaan se johtaa vielä siihen että ei voi jatkaa edes tehtävissään ilman hirmuisia lisäkoulutuksia. Harvempaa jaksaa kiinnostaa mennä opiskelmaan pitkäksi aikaa
alaa mitä jo tekee. Näissä koulutuksissa on saatu keksittyä kaikenlaista sanankäänteinen
termein kaikki asiat monimutkaisemmiksi kuin mitä ne on, tekijä osaa ne jo mutta ne pitää osata oikein termein, sanoin jne. Ikään kuin pitäisi opetella uusi kieli, tälläistä vähän turhaa kouluttamista on aika paljon ja monessa muussakin.

Systeemi on niin pirun jäykkä, se mikä on kiveen hakattu ei kulu siitä ihan äkkiä pois vaan vie aikaa vuosikymmeniä että hiekka ja tuuli hioo kivestä kirjoitukset jos sittenkään.

Osan ammattikoulutuksen sisällöstä on sellaista että se voi sisältyä jo peruskoulun perus elämän oppeihin eikä enää mihinkään ammattikouluttamiseen. Tälläisellä sisällöllä saadaan aiheesta kuin aiheesta monen vuoden koulutus.

suomilandia

Se mikä on faktaa on se että 10 vuoden sisällä Suomi joutuu kaikkien aikojen säästöihin missä hyvinvointivaltio ajetaan lähes nollille.Valoisa puoli sen jälkeen on se että kukaan ei tule Suomeen oleskelemaan vaan työnteko ja yrittäminen on ainut tie leivän saamiseksi pöydälle elikkä Suomesta tulee hyvä maa.

Tatu

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.