Kenestä Turun uusi kaupunginjohtaja?

Keskiviikkona selvisi, että Turun kaupunginjohtajan pestiä tavoittelee 15 henkilöä.

Nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell siirtyy Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 9.11.

Uuden kaupunginjohtajan valintaa helpotti se, ettei vihreiden Ville Niinistö hakenut tehtävää. Hän olisi ollut vihreiden keskuudessa suosittu ehdokas ja olisi saanut kannatusta yli puoluerajojen, etenkin vasemmalta.

Nyt kilpailu käydään selvemmin kokoomuslaisten ehdokkaiden välillä. Kaupunginjohtaja ei ole mandaattipaikka, mutta on vaikea uskoa, että siihen valittaisiin joku muu kuin suurimman puolueen ehdokas.

Vihreät, demarit ja vasemmistoliitto voisivat periaatteessa kävellä kokoomuksen yli, mutta silloin Turun päätöksenteko voisi halvaantua pahasti. Jos suurin puolue sivuutettaisiin, puolueiden yhteistyö kävisi hankalaksi.

Kokoomuksella on kaupunginjohtajaksi kolme kovaa ehdokasta: Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve, Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies ja EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsen Ville Itälä. Kaikilla on kaupunginjohtajan tehtävään sopivaa kokemusta.

Useat kokoomuslähteet arvioivat, että vahvimmilla kilpailussa ovat Arve ja Häkämies. Itälä ei tunnu olevan kovassa huudossa.

Pelkän ansioluettelon perusteella Häkämies olisi vahvempi hakija, mutta myös Arve nauttii kokoomuslaisten keskuudessa suosiota. Jompaakumpaa heistä voi veikata Turun uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Turun kaupunginhallitus alkaa käsitellä hakemuksia maanantaina. Tavoitteena on, että valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan 16.10.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.