Mika Eskola

”Sitä saa, mitä tilaa!”

Otsikko oli erään Twitter-käyttäjän kommentti TPS:n toisen kotiottelun jälkeen. Viestissä oli mukana myös valokuva, josta ilmeni TPS:n kotiottelun vähäinen katsojamäärä. Samainen henkilö twiittasi TPS:n Pride-kannanotosta. Hänen lähettämästään viestistä ja siihen liitetystä kuvasta sai ymmärtää, että seuran potentiaaliset kumppanit tulevat löytymään tulevaisuudessa enemmälti vähemmistöjä symppaavista yrityksistä.

Eräässä sähköpostissa yleisökadon syyksi oli löydetty kolme keskeistä syytä: Tekemämme hyväntekeväisyyskampanjat, ihmisoikeusasioiden puolustaminen ja tanssityttöjen puute.

Toki on mahdollista, että osa katsojista on voinut äänestää jaloillaan, koska otimme kantaa ihmisoikeuksien puolesta tai emme jatkaneet tanssityttöperinnettä.

Todennäköisesti syyt katsojien vähyyteen ovat monimutkaisempia, sillä ilmiö on globaali ja monessa urheilupyhätössä noussut isoksi haasteeksi. Onko merkittävä osa katsojista on siirtynyt tv:n maksukanaville? Onko ihmisten vapaa-ajan käyttäytyminen on muuttunut? Mikä osuus on kiekko-otteluiden pelimäärillä? Niitä pelataan paljon, ja yksittäiset liput ovat osalle kuluttajista liian kalliita.

On kuitenkin olemassa monia poikkeuksia, joissa katsojamäärät ovat kääntyneet ylöspäin. Näissä onnistumissa yhteinen tekijä on onnistunut yhteisöllisyyden rakentaminen.

Itse uskon, että tulevaisuudessa urheiluseurojen tärkein pohdinta on se, mitä arvokasta seura voi tehdä yhteisön eteen ja miten seura onnistuu kokoamaan yhteisöönsä kuuluvat ihmiset yhteen. Miten voimme olla ihmisten arjessa mukana ja toimia relevanttina moottorina yhteisöllisyyden rakentamisessa?

Me uskomme, että nykyinen HC TPS:n tie on oikea. Otamme tulevaisuudessakin kantaa tärkeäksi pitämiimme asioihin ja ymmärrämme, että kaikki eivät voi olla kanssamme samaa mieltä. Mutta se, että me jäisimme paikallemme ilman muutosta, pelkäisimme ottaa kantaa ja toivoisimme vain parasta, olisi seuran tuho.

Se, että me olemme mukana hyväntekeväisyyshankkeissa tai kerromme julkisesti kunnioittavamme yksilöä riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, on meille arvomaailmakysymys.

Me emme jatkossakaan hyväksy kapeakatseisuutta, rasismia tai vähättelyä.

Mika Eskola

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet