Riikka PeltonenTurun seudun Seta ry:n puheenjohtaja

Kuka määrittää minut?

Jokaisella meistä on yhteiskunnan ja kasvatuksen luoma tarve määritellä itsemme ja löytää luontevilta tuntuvat lokerot, joihin sovittaa itsemme. Määritelmiä on loputtomasti ja ne kuvaavat asioita, jotka tekevät meistä ihmisen, joka tiedämme olevamme.

Itse voin kuvailla itseäni vaikka sanoilla nainen, kissaihminen, romantikko, järjestöaktiivi, lesbo, kuoronörtti, sinkku ja optimisti. Kaikki ovat asioita, jotka kuvailevat minuuttani: ominaisuuksia, kiinnostuksen kohteita, elämäntilanteita, luonteenpiirteitä. Ne ovat henkilökohtaisia kokemuksia, joita kenenkään ei pitäisi voida kiistää.

Muutama saatetaan kuitenkin monien ihmisten kohdalla kyseenalaistaa ulkopuolelta.

Ensimmäinen on sukupuoli. Meistä monelle oma sukupuoli on itsestäänselvä. Jos sitä kysytään, ruksimme itsevarmasti oikean laatikon asiaa miettimättä. On kuitenkin ihmisjoukko, joka joutuu usein hakemaan oikeutusta omalle kokemukselleen sukupuolesta ja selittämään sitä muille. Jos kokemuksesi sukupuolesta ei vastaa sitä, johon sinut on syntymässä määritelty tai et ole binäärisen sukupuolijaon alla, ihmiset omivat oikeuden sulloa sinut itselleen mukavammaksi tuntuvaan lokeroon. Oman sukupuolensa hetkessä sataprosenttisen varmasti määrittelevät eivät hyväksykään muilta samaa. Myös viralliset tahot unohtavat oikeuden itsemäärittelyyn.

Passin ja henkilökortin mukaan olet mies tai nainen, eikä vaihtoehtoja ole.

Toinen määritelmä, joka herättää ulkopuolisissa tarpeen puuttua henkilökohtaiseen kokemukseen, on omalla kohdallani lesbo. Sukupuolen moninaisuuden tavoin myös seksuaalinen suuntautuminen herättää joskus ikäviäkin sävyjä saavaa keskustelua. Kaikkien silmissä sinulla ei ole oikeutta rakastaa, ketä haluat. Heterosuhde on normi, josta poikkeaminen antaa joidenkin mielestä muille oikeuden puuttua ja kyseenalaistaa.

Tulevaisuudessa odottaa hetki, kun jokainen saa olla sitä sukupuolta kuin on ja rakastaa, ketä haluaa, ilman kyseenalaistamista. Ehkä siinä kohtaa poistuu myös tarve määritellä näitä lokeroita?

Optimistisuudestani huolimatta en usko, että olen sen hetken täällä näkemässä. Ollaan valitettavasti vielä liian kaukana siitä, että ihmisen itsemäärittelyoikeus aidosti toteutuisi.

Riikka Peltonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet