100-vuotiaan pitää ottaa koppi pojista

Syrjäytyminen uhkaa nyky-Suomessa erityisesti poikia.

Arkisto / Pyry Krappe

Suomi täyttää tänään sata vuotta. Sitä kannattaa todella juhlia. Köyhästä pohjoisesta maasta on tullut sadassa vuodessa menestystarina. Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman paras paikka elää.

Toki kehitettävää on aina. Turussa järjestettiin perjantaina Yard Mate 2017 -messut, joilla puhui entinen pääministeri Esko Aho. Aho on selvittänyt keinoja Varsinais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen vauhdittamiseen.

Hieman yllättäen Aho nosti puheessaan esiin huolen poikien pärjäämisestä. Syrjäytyminen uhkaa nyky-Suomessa erityisesti poikia.

Taustalla on monia syitä. Suomalainen koulu sopii paremmin tytöille, jotka jaksavat istua ja kuunnella kiltisti. Pojat pärjäävät tyttöjä paremmin englannin kielessä, jota oppii tietokonepeleistä.

Pojat kehittyvät tyttöjä hitaammin, joten heillä ei ole samoja valmiuksia hakea opiskelupaikkaa yhteishaussa. Avun pyytäminen on pojille yhä häpeä.

Hyvää on se, että itsenäisessä maassa ongelmien ratkaisu on meidän omissa käsissämme. Asia pitää vain hoitaa kuntoon. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.