Naisten Pankki Varsinais-Suomen aluesolu

Onnea satavuotiaalle Suomelle ja rauhaa koko maailmalle

Toisenlainen Lahja on ekologinen ja eettinen lahja, jolla ilahdutat ystävääsi ja autat samalla kehitysmaiden ihmisiä.

Kuva KUA:n sivuilta

Naisten Pankin hankkeita hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, joka perustettiin vuonna 1947 välittämään ulkomaiden tarjoamaa apua köyhälle Suomelle. Itsenäisyyden säilyttämisestä maksettiin kovaa hintaa Suomen ollessa sodan jälkeen monella tapaa rauniona. Ruoasta ja vaatteista oli puute, 400 000 Karjalan evakkoa piti asuttaa muualle ja sotakorvaukset olivat kovat. Luterilaisen kirkon kautta Suomeen toimitettiin rahaa, vaatteita ja ruokatarpeita muun muassa Ruotsista ja Yhdysvalloista.

1950- ja -60 -lukujen vaihteessa Suomen kirkon asema muuttui avunsaajasta avunantajaksi, ja tällä tiellä kirkko on yhä. Nykyään Kirkon Ulkomaanapu on yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyön ja katastrofiavun toteuttajista. Suomen juhliessa satavuotista itsenäisyyttään juhlii Kirkon Ulkomaanapu 70-vuotispäiviään. Naisten Pankki onnittelee lämpimästi sekä itsenäistä Suomea että Kirkon Ulkomaanapua! Naisten Pankin kymmenvuotisjuhlia juhlittiin jo toukokuussa, joten tämä vuosi on hieno juhlavuosi monella merkityksellisellä tavalla meille suomalaisille ja naistenpankkilaisille.

Kirkon Ulkomaanapu liittyy Naisten Pankin syntyhistoriaan siten, että idea Naisten Pankista syntyi Kirkon Ulkomaanavun kutsumatkalla Liberiassa tammikuussa 2007, jolloin joukko suomalaisia naisia tutustui paikallisten naisten elämään. Matkan aikana naisille heräsi kiinnostus tehdä jotain kehitysmaassa asuvien naisten hyväksi, ja Naisten Pankki käynnisti toimintansa samana keväänä. Kirkon Ulkomaanavun valikoituminen yhteistyökumppaniksi oli luontevaa. Kymmenen vuoden aikana Naisten Pankki on kerännyt varoja jo yli 12 miljoonaa euroa! Huikea saavutus, josta voimme tänä juhlavuonnamme olla ylpeitä.

Naisten Pankin hankkeille on leimallista se, että niitä on vain vakaissa yhteiskunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei hanketoimintaa harjoiteta maissa, joissa käydään sotaa. Sota vaikutti Kirkon Ulkomaanavun perustamiseen ja sota vaikuttaa siihen, ettei Naisten Pankin apua voida toimittaa kaikkiin kehitysmaihin, vaikka luonnollisesti tarvetta kehitysmaiden naisten auttamiselle on myös niissä maissa, joissa aseet puhuvat.

Mielestäni hyvä tapa juhlia Suomen satavuotista itsenäisyyttä on lahjoittaa rauhaa koko maailmalle. Tämä onnistuu Kirkon Ulkomaanavun Rauha-lahjan avulla. Sotatila, konflikti ja maan epävakaus ovat suurimpia uhkia ihmisten selviytymiselle. Tue rauhantyötä lahjoittamalla Toisenlainen Lahja. Kiitos tuestasi.

 

Rauhallista itsenäisyyspäivää!

P.s. Joulumuistamisiin suosittelen Naisten Pankin Joulupankkia. Lue lisää: Joulupankki.

 

 

Naisten Pankin puolesta Nina Kurki

Naisten Pankin Varsinais-Suomen alueryhmän ohjausryhmän jäsen

 

Lähteet: Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin verkkosivut.

Naisten Pankki Varsinais-Suomen aluesolu

Aikaisempia kirjoituksia

Naisten Pankki Varsinais-Suomen aluesolu

Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon tukemiseksi. Naisten Pankin Varsinais-Suomen aluesolu toimii vapaaehtoisvoimin ja tukee Naisten Pankin toimintaa keräämällä varoja kehitysmaiden naisten auttamiseksi. Järjestämme tapahtumia ja olemme mukana muiden järjestämissä tapahtumissa.  Aluesolun aktiivit esittelevät Naisten Pankin toimintaa asiasta kiinnostuneille.

Uusimmat mielipiteet