Petri Uggeldahl Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja

Sirkkoja joulupöytään

Turun kaupungin eri toimialoilla työskentelee oman toimensa ohella 515 ekotukihenkilöä. Vuosittain valmistuu 25–50 uutta lähettilästä syventämään oman organisaationsa ympäristötietoutta. Kaikki koulutetut saivat ilmoittautua tänä syksynä ensi kertaa jaettavien kokeilupalkintojen arvontaan. Vaihtoehdot olivat ekohenkisiä ja yhteisöllisiä.

Meitä Puolalankadulla työskenteleviä onnisti hyvien naapuruussuhteiden ansiosta. Virastotalomme Turku-pisteen väki voitti yhden palkinnosta ja pääsi tutustumaan hyönteisravintoon. Ötökkäkokin tultua taloon huomattiin, ettei ykköskerroksessa ole hellaa lainkaan. Sirkkamaistiaisten turvaamiseksi tarjosin toimistomme keittiötä Entiksen Jussi Heikkisen käyttöön ja paistopuuha saattoi alkaa. Ensimmäisen herkullisen kotisirkkapikarillisen jälkeen olin tyytyväinen, etteivät kollegat valinneet palkinnoksi polkupyörien katsastusta.

Olen aiemmin Aasiaan suuntautuneilla matkoillani maistanut erilaisia sirkkoja. Amerikoissa puolestaan syötiin paahdettuja muurahaisia. Nyt oli Turussa tarjolla kotisirkkoja sekä hunajamarinadissa että naturel.

Kiintoisaa oli seurata tuttujen ihmisten suhtautumista näihin Etelä-Pohjanmaan Kurikassa kasvatettuihin otuksiin. Tulevien aikojen proteiinipitoista ravintoa kokeiltiin alakerrassa maltillisesti, meillä ympäristönsuojelussa maisteltiin jo innokkaammin. Äyriäisten ystävänä jäin koukkuun, mutta ylhäällä käydessäni havaitsin pienen rasian riittävän koko kolmos- ja neloskerrosten porukalle.

Sirkoissa on tulevaisuus. Ne kasvavat nopeasti, jopa viidessä viikossa munasta täysikasvuiseksi. Ovat vähään tyytyväisiä vaikka vanhassa navetassa, kunhan 30-asteen tasainen lämpö saadaan turvattua. Ravinnokseenkin ne kelpuuttavat sellaisia osia salaatista, porkkanoista ja kurkuista, joita me ihmiset jätämme käyttämättä. Kiertotaloutta parhaimmillaan.

Vielä kesällä hyönteiset olivat vain silmänruokaa, mutta uuden elintarvikelain myötä Evira hyväksyy ne myös ihmisravinnoksi. Paljosta on kiittäminen Turun Yliopistoa ja sen ruokatutkimusta.

Joulu on ovella. Ellet vielä uskalla kokeilla mehiläiskuhnurien toukkia laatikoissa tai maustaa rosollia sirkoilla, kokeile kahvin kanssa makoisaa sirkkasuklaata.

Petri Uggeldahl

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet