Ikäihmisen toinen todellisuus

Eeva-Johanna Eloranta

Lehdistökuva

Kävin viime viikolla tutustumassa Operaatio Ruokakassin toimintaan. Yhdistys jakaa noin 135 000 ruokakassia vähävaraisille vuosittain. Apu on tärkeä apu toimeentuloon tuhansille pienituloisille. Vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan viime aikoina erityisen paljon uusia ruokakassin hakijoita on ollut kaikkien vanhimpien ikäihmisten ryhmässä. Monet heistä ovat kertoneet, että ruokakassin saatuaan heillä on varaa ostaa heille määrätyt lääkkeet. Erityisen kiperä tilanne on näin alkuvuodesta, kun viime vuonna korotettu lääkeomavastuu on korkeimmillaan.

Yhä useammat ikäihmiset kertovat samaa viestiä; hinnat, lääkeomavastuut sekä palvelumaksut ovat nousseet eikä pieni eläke tahdo enää riittää kohtuulliseen elämiseen varsinkaan yksin asuvilla. Mieli katkeroituu, kun kaikesta joutuu tinkimään. Moni koko ikänsä pienipalkkaisessa työssä käynyt saa eläkettä ehkä vain saman verran kuin mitä takuueläke ja asumistuki ovat yhteensä. Kaikkein eniten pienituloisia eläkeläisiä on yli 75-vuotiaiden yksin asuvien joukossa, joista joka neljäs, 25 % on pienituloinen.

Paras tapa kaikkein pienituloisimpien eläkkeensaajien aseman parantamiseksi on takuueläkkeen korottaminen ja kansaneläkkeen tason parantaminen. Myös verotuksen keventäminen on tehokas keino parantaa toimeentuloa, samoin palvelumaksujen ja maksukattojen alentaminen, lääkekorvausten tason parantaminen, asumistuen ja eläkkeensaajan hoitotuen kehittäminen auttavat. Monessa kohtaa siis päinvastoin kuin hallitus on toiminut.

Viime keväänä eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamiseksi. Me sosialidemokraatit ehdotimme silloin, että laadittaisiin toimenpideohjelma eläkeläisten pienituloisuuden ja eläkeläisköyhyyden ratkaisemiseksi. Erityistä huomiota olisi siinä kiinnitetty pieniä työeläkkeitä saavien asemaan. Samalla olisi selvitetty mm. vaihtoehdot kansaneläkkeen tasokorotuksen tekemiseksi ja verotuksen muuttamiseksi sekä eläkkeensaajien asumistuen, palvelujen ja palvelumaksujen vaikutus. Tämän äänestyksen eduskunnassa hävisimme äänin 63-99.

Eläkeläisköyhyys ja pienituloisuus ovat todellisia ongelmia, joihin on löydettävä ratkaisut. Jokainen ikäihminen on ansainnut säällisen huolenpidon ja kunnollisen toimeentulon.

Eeva-Johanna Eloranta

Mitä pitäisi muuttaa, jotta maailmasta tulisi parempi? Kohmolainen kansanedustaja pohtii aikamme ilmiöitä maailmaparantajan näkökulmasta. Neljän lapsen äiti ei oikein kovin hyvin osaa/ehdi rentoutua, mutta yrittää valtiopäivätoimien ja pyykkivuoren välissä kuitenkin kuluttaa edes kuntoilupolun pohjaa sauvalenkeillä.