Tampereen ratkaisu ei sovi Turkuun

Turku ja Raisio julkaisivat maanantaina selvityksen, jossa vertaillaan raitiotie- ja superbussivaihtoehtoja.

Uudelle liikennejärjestelmälle on asetettu viisi tavoitetta: kaupungin kilpailukyky, kestävä kaupunkirakenne, sujuva liikennejärjestelmä ja houkutteleva joukkoliikenne, kaupungin asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi sekä taloudellisesti kestävä investointi.

Selvityksen mukaan raitiotie vastaa parhaiten neljään viidestä tavoitteesta. Erot ovat tosin monelta osin melko pieniä ja perustuvat raitiotien hyviin kokemuksiin ja tunnettavuuteen.

Superbussin suurimpana riskinä pidetään sitä, että tavoiteltuja vaikutuksia ei saavuteta, jos laatutasosta tingitään. Superbussin laatutasosta on helpompi tinkiä, koska superbussit voivat periaatteessa kulkea myös muun liikenteen seassa.

Talouden kannalta superbussi on selkeästi kannattavampi investointi, raportissa todetaan.

Vaihtoehdoista on nyt riittävästi tietoa, jotta eri tahot voivat kertoa niistä mielipiteensä. Sen jälkeen viranhaltijoiden täytyy tehdä esitys, jonka pohjalta poliitikot tekevät lopullisen päätöksen.

Superbussivaihtoehto tuntuu sikäli houkuttelevalta, että yhden raitiotielinjan hinnalla saataisiin useampi superbussilinja. Raportissa todetaan, että jos ensimmäisenä toteutetaan yksi raitiotielinja, toista ei rakenneta todennäköisesti 20–30 vuoteen. Silloin suuri osa turkulaisista jäisi kymmenien vuosien ajaksi ilman raitiotietä.

Tampereella tilanne on eri kuin Turussa. Koska Tampere on kahden järven väliin jäävä pitkänmallinen kaupunki, yksi raitiotielinja palvelee kaupunkia huomattavasti paremmin kuin se palvelisi Turkua.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Kommentit (6)

Kommentit

"Raportissa todetaan, että jos ensimmäisenä toteutetaan yksi raitiotielinja, toista ei rakenneta todennäköisesti 20–30 vuoteen". Koittaa siitä yhdestä linjasta sitten saada edes järkevä. Varissuo-Runosmäki ei sellainen ole.

Jebu

Turussa linja palvelee kuitenkin neljäsosaa kaupungin asukkaista, mikä on Turun mallisessa kaupungissa paljon. Lisäksi varrelle on tulossa 15 000 asukasta lisää, eli osuus tulee kasvamaan (tietoisesti halutaankin kasvattaa) nykyisestä huomattavasti. Ehdotetuissa superbusseissa kapasiteetti ei riitä Itäharjun tuloon, sillä kapasiteetti ei lisäänny juuri lainkaan nykyisistä Fölin busseista. Ratikan kapasiteetti on alkujaan korkea ja sitä voidaan nostaa vaunuja lisäämällä. Yksi kuljettaja voi kuljettaa satoja ihmisiä kerralla. Tällaisesta kannattaa maksaa, sillä sama kysymys tulee jokatapauksessa vastaan, jos ratikkaa ei rakenneta. Mitä tehdään ruuhkaiselle linjalle?

tulevaisuus

Plus ratikka täytti viidestä kriteeristä neljä! Neljä! Mutta yksi on ylitse muiden vai? Näillä neljällä ei varmaankaan ole minkäänlaista taloudellista hyötyä. Kas kummaa, kun niitä siitä huolimatta rakennetaan. Tuskin vain sen takia, että on rahaa, vaan että siihen on taloudelliset perusteet.

tulevaisuus

"Talouden kannalta superbussi on selkeästi kannattavampi investointi, raportissa todetaan."
Se superbussiin kannattavuus perustuu vain siihen, että se on mahdollisimman halpa. Halvalla saa tietysti halpaa. Kun Turun päättäjät menette nyt retkelle sinne Malmöön, niin käykää samalla reissulla myös Norjan Bergenissä. Siellä on pohjoismaiden toiseksi uusin ratikkajärjestelmä. Onneksi meillä Tampereella on ratikkatyöt jo hyvässä käynnissä ja valmista rataakin on jo about 4 km. Ei silti, eihän siitä mitään haittaa ole, että te turkulaiset olette meitä tamperelaisia jäljessä tekniikan kehityksessä. Niinhän te olette ennenkin olleet ja sieltä Malmöstä kannattaa nyt hankkia käytettyjä superbusseja, kun Malmö siirtyy ratikkaan.

Ertsu

Piti vielä lisätä, että meillä Tampereella oli jo nivelbusseja, mutta niistä luovuttiin epäkäytännöllisinä. Niissä oli jotain kalliita huolto- ja korjauskustannuksia. Ne mahurit oli parempia, mutta sitten jossain vaiheessa busseilta alettiin vaatia matalaa lattiaa eikä ne tuupparit sitten olleet kovin luotettavia.

Ertsu

"Tampereella tilanne on eri kuin Turussa. Koska Tampere on kahden järven väliin jäävä pitkänmallinen kaupunki, yksi raitiotielinja palvelee kaupunkia huomattavasti paremmin kuin se palvelisi Turkua."

Ensinnäkin eihän Tampereen ensimmäinen raitiolinja jää viimeiseksi, vaan linjoja laajennetaan, kun nyt on päästy alkuun. Se on poliittisesti helpompaa, kun enää ei tarvitse vääntää, että rakennetaanko raitiotie vai ei. Onneksi me ollaan Turkua edellä tekniikan kehityksessä, kuten aina ennenkin. Tulkaahan turkulaiset tutustumaan. Ratikat ei vielä kulje, mutta ratatyöt on edistyneet ihan kiitettävästi.

Ertsu

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.