Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Pienoisydinvoimalat kannattaa selvittää

Ydinvoima tarjoaa lähes päästötöntä energiaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Matti Vähä-Heikkilä jätti Turun kaupunginvaltuustolle aloitteen, jota ei heti uskoisi vihreän poliitikon tekemäksi.

Vähä-Heikkilä haluaa kaupungin selvittävän, voisiko alueen kaukolämmön tuottaa pienoisydinvoimaloilla.

Aloitteen allekirjoitti 16 valtuutettua. Allekirjoittajat ovat vihreistä, kokoomuksesta, Sdp:stä ja keskustasta.

Vihreät ovat perinteisesti suhtautuneet ydinvoimaan kielteisesti. Puolueen kotisivuilla todetaan, että kalliin ja vanhanaikaisen ydinvoiman roolia ei ole syytä lisätä.

Aloitetta perustellaan sillä, että kaukolämpö tuottaa kaupungin hiilidioksidipäästöistä yli 40 prosenttia. ”Turun hiilineutraalisuussuunnitelma perustuu suurelta osin biopolttoaineeseen (polttolaitokset Naantalissa ja Luolavuoressa). Tämän kokoluokan biopolttolaitokset ovat ongelmallisia jo metsäluonnon säilymisen kannalta, ja tutkijat ovat huolissaan siitä, ettei puun polttamisella hillitä ilmastonmuutosta tehokkaasti ja ajoissa.”

Aloite on hyvä avaus. Juuri tällaisia Turku tarvitsee, jos se haluaa olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Pienoisydinvoimaloiden käyttö kannattaa selvittää.

Meillä on jo nykyään tarjolla lähes päästötön keino tuottaa riittävästi energiaa, ja se on ydinvoima. On sääli, jos ydinvoima hylätään turhien pelkojen takia.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.
Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet