Matti ”Viki” Vikström

Kohtelias käytös kunniaan

Tämän lehden päätoimittaja soitti minulle yllättäen viime vuonna ja pyysi ryhtymään kolumnistiksi. Aina ei aihetta ole niin helppoa rakentaa juttuun, vaikka väitän melko vilkkaan mielikuvituksen omaavanikin.

Tähän kolumniini sain ajatuksen huoltajalegenda Reijo Hyökin virallisella 70-vuotispäivävastaanotolla Olavin Krouvissa. Siellä tuli juttusille jääkiekkolegenda Timo Nummelin. ”Numppa” sanoi, että sinä Matti kun kirjoittelet niihin lehtiin, niin hänellä olisi aihetta.

Nimittäin kun hän tai miksei me muutkin tapaamme vanhoja ystäviä, sukulaisia tai urheilukavereita pitkästä aikaa, niin voimme aloittaa keskustelun esimerkiksi sanoilla ”kiva nähdä pitkästä aikaa”. Siinä sitten keskustelu etenee, kunnes toinen toteaa ”oletpa sinä lihonut” (Jope Ruonansuu: Onpa toikin paksu). Tai ”oletpa sinä harmaantunut” (Jope Ruonansuu: Pian toikin on kalju). Siinä iloisen tervehtijän mieliala laskee. Valitkaamme siis kohteliaasti sanamme.

Samaisten juhlien iltajatkoilla ajauduin juttuun ex-koripalloilija Pekka Heinon kanssa. Hän ehkä vähän liikuttuneessa mielentilassa kertoi minulle lukevansa näitä kolumnejani. Kohtelias kohtaaminen. Tulin tyytyväiselle mielelle palautteesta, joka kertoi, että joku muukin kuin rakkaat vaimoni ja poikani lukevat näitä raapustuksiani.

Viime aikoina on tullut oltua myös valitettavan usein toisenlaisissa ”juhlissa”, nimittäin hautajaisissa. Viimeksi olin suuren jalkapallovaikuttajan Heikki Grönlundin siunaus- ja muistotilaisuudessa. Heikki oli hieno ihminen käytöstavoiltaan ja toimiltaan. Hän ei koskaan kiroillut. Kysyessäni sitä häneltä, hän ilmoitti, että ei kuulu hänen käytöstapavalikoimaansa. Tämän hyveen voisivat varsinkin nykynuoret omia, ainakin julkisesti TV:ssä esiintyvät. Heikki ei myöskään puhunut pahaa toisen selän takana. Tämäkin on hyve, joka meiltä valitettavasti itse kultakin tahtoo välillä unohtua. Tämä koskee varsinkin joitakin jalkapalloerotuomareita, jotka arvostelevat toisten suorituksia.

Yhtä kaikki, kohteliasta käytöstä voisimme yrittää yllä pitää kukin entistä enemmän, näin kanssakäyminen olisi varmasti mukavampaa. Aina emme onnistu, en minäkään. Kohti kohteliasta kevättä!

Matti ”Viki” Vikström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet