Vapaaehtoistyö tärkeää

Jan Hilden

Ystävänpäivänä 14.2. MLL:n Varsinais-Suomen piiri järjesti Hansakorttelissa #olettärkeä-tempauksen. Ohikulkijoille jaettiin satoja ruusuja ja annettiin heille mahdollisuus lähettää Olet tärkeä -terveiset rakkailleen. Terveiset julkaistiin MLL:n Varsinais-Suomen piirin Facebook-sivulla ystävänpäivän iltana. Oli taas kerran ihana huomata kuinka spontaaneja ja ystävällisiä turkulaiset ovat.

Samana päivänä aukesi olettärkeä.fi-sivusto, jonka kautta voi jatkossa ilmoittautua MLL:n vapaaehtoiseksi sekä pidempikestoisiin että satunnaisiin tehtäviin. Sivun idea ja toteutus on täältä Turusta, mutta jatkossa sitä käytetään myös muualla Suomessa.

Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä: pelkästään MLL:ssa vapaaehtoiset tekevät vuosittain lähes miljoona talkootuntia. Sivustolla on laaja kirjo tehtäviä. Voit olla vieraileva tähti tai sitoutua pidemmäksi aikaa vaikka kaveriksi lapselle tai nuorelle.

Suomessa vapaaehtoistyössä kertyvää osaamista ei ole aiemmin juurikaan tunnistettu, vaan se on jäänyt osittain käyttämättömäksi resurssiksi. Uskon, että vapaaehtoistyöstä saatua osaamista tullaan jatkossa hyödyntämään paljon työelämässä ja opinnoissa.

Esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistyksessä toimimalla vapaaehtoiset oppivat samoja taitoja, joita vaikkapa tapahtumatuottajat, yhteisömanagerit, tiedottajat ja esimiehet käyttävät työssään päivittäin. Lisäksi vapaaehtoistyötä tekemällä on mahdollisuus täydentää koulutuksen kautta saatua tietotaitoa käytännön kokemuksella ja taidoilla.

Lähdimme viime vuonna kehittämään vapaaehtoisten osaamisen tunnistamiseen uutta työkalua ja saimme tähän neuvoja Suomen Partiolaisilta ja Sitralta. Kehitystyön tuloksena tuomme olettärkeä.fi-sivustolle myöhemmin tänä vuonna digitaalisia osaamismerkkejä, joita MLL:n vapaaehtoiset voivat jatkossa hyödyntää työnhaussa ja opiskelussa. Sivustolta voi jo nyt hakea samaan tarkoitukseen todistuksia suorittamistaan vapaaehtoistehtävistä.

Aina kun kohtaan näitä ihania vapaaehtoisia uskoni ihmisten hyvyyteen taas voimistuu – olette todella tärkeitä.

Janina Andersson

Olen turkulainen yhteiskuntavastuuasiantuntija. Aiemmin toimin 16 vuotta kansanedustajana. Elämänmyönteisenä ja sosiaalisena maailmanparantajana viihdyn, kun saan auttaa yrityksiä kantamaan vastuunsa ympäristöstä, ihmisistä ja yhteisestä tulevaisuudestamme. Vastuulliset ja vastuustaan viestivät yritykset pärjäävät kilpailussa ja näyttäytyvät houkuttelevina niin asiakkaiden, yhteistyökumppanien kuin nykyisten ja tulevienkin työntekijöiden silmissä. Lempipaikkojani Turussa ovat Aurajoen vartta pitkin kulkeva uusi kävelytie, Kupittaan jalkapallokentät sekä ihanat lounasravintolat työpaikkani läheisyydessä.  Asun perheeni kanssa maalämmöllä lämpiävässä talossa Raunistulassa, josta on mukavan lyhyt kävelymatka työpaikkaani Perjantai Markkinointiviestintään.