Riikka PeltonenTurun seudun Seta ry:n puheenjohtaja

Hei, ootko sä siis...?

Tapahtui eräänä päivänä, että olin isossa tapahtumassa, jossa tehtiin esittäytymiskierros. Kerroin olevani Turun seudun Setan puheenjohtaja.

Tämän seurauksena pääsin tapahtuman tauolla yllättäen – ja taas kerran – edustamaan kokonaista ihmisryhmää. Olen vuosien varrella oppinut suhtautumaan kysyjiin ja kysymyksiin kärsivällisesti, mutta silti on aina aluksi hätkähdyttävää, kun vieras ihminen tulee kyselemään todella henkilökohtaisia asioita. “Kuulin, että oot Setasta. Ootko sä siis myös itse…?” Kysymys jää usein ilmaan roikkumaan, kun aavistuksen kiusaantunut kysyjä ei tiedä, millä sanalla sen täydentäisi.

Tilanteesta riippuu, miten reagoin tällaisiin kysymyksiin. Jos kysyjä on selvästi hyväntahtoinen ja olemme ympäristössä, jossa haluan asiasta lähteä keskustelemaan, vastaan ystävällisesti ja asiallisesti.

Monesti kyse on siitä, että kysyjällä ei ole tietoa tai kokemusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja itselleni tiedon jakaminen on luontevaa jo oman roolinikin myötä.

Monelle esimerkkitapauksena toimiminen saattaa käydä kuitenkin raskaaksi ja jos on vuosia joutunut uudelleen ja uudelleen selittämään omaa itseään, ei ehkä aina jaksa vastailla kysymyksiin. Se ei myöskään ole kenenkään velvollisuus. Tietoa on runsaasti saatavilla monen kanavan kautta kaikista mahdollisista aiheista, joten tiedonjanoaan voi tyydyttää muutenkin.

Tilastojen valossa valtaosa tämän kolumnin lukijoista on heteroita ja cis-sukupuolisia. Käännetäänpä tilanne siis hetkeksi päälaelleen.

Olisiko sinulle okei, jos vieras ihminen tulisi kysymään, onko sinulla “heteroseksuaalisia taipumuksia”? Milloin tiesit, että olet hetero?

Miten te heterot oikein harrastatte seksiä? Mistä tiedät, että olet mies/nainen? Mitä sulla oikein on housuissasi?

On tilanteita, joissa on aina sopivaa kysyä ja odottaa vastauksia.

Esimerkiksi Setan järjestämät koulutukset ja tapahtumat ovat hyviä tilaisuuksia saada ajantasaista ja asiallista tietoa. Kysy kuitenkin itseltäsi seuraavan kerran, kun mieleesi putkahtaa jossain muussa yhteydessä kysäistä paikalla olevalta sateenkaari-ihmiseltä henkilökohtainen kysymys: haluaisinko itse tässä tilanteessa vastata tähän kysymykseen?

Riikka Peltonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet