Muokkaa

Kätrin elää kesää ja keskiaikaa vuoden ympäri

Kätrin Hanschmidt ja Altmar Looris lähettävät terveisiä Turkuun Viljannin kevättalvisilta kujilta. Pian tavataan Viguriväntin juhlilla!

Ülle Priks

Kätrin Hanschmidt on nainen Viljannin Hansamarkkinoiden ja keskiaikapäivien takana: käsityökillan johtaja ja koko kaupungin tapahtumavirran emäntä. Perjantaina ja lauantaina (16.3. ja 17.3. 2018) hän on Turussa esittäytymässä Viro 100-teemalla, kun viljantilaiset ja tarttolaiset vieraat osallistuvat Varsinais-Suomen Viro-keskuksen järjestämään lastentapahtumaan Viguriväntin juhlaan. Perjantaina viljantilaiset sekä Tarton Ahhaa-tiedekeskus esiintyvät koulujen ja lastentarhojen ryhmille Vimmassa. Lauantaina he astuvat yleisön eteen Hansa-keskuksen Thalia-torilla.

 

Kätrinin tie Bonifatiuksen käsityökillan johtoon kulki sattumien kautta. Jopa niin, että nainen välillä epäili joutuneensa piilokameran uhriksi, niin uskomattomalta tilanteet tuntuivat. Hän oli tulossa vain myymään pientä erää omia käsitöitään, kun sattuma puuttui peliin: käsinkudotut kintaat menivätkin kaupaksi internetin kautta, ennen kuin ne ehtivät myyntihyllylle. Kätrin lähti kiltatalolle pahoittelemaan tilannetta, ja yht´äkkiä hänelle esitettiin tarjous: mitä jos otat koko myymälän hoitaaksesi?

-Pyysin sentään pari päivää miettimisaikaa, sen verran hämmästynyt olin, mutta olihan se tarjous jota ei voinut ohittaa, Kätrin kertoo. Niinhän siinä kävi, että hän on vuodesta 2012 alkaen luotsannut käsityökillan myymälää tunnelmallisessa puutalossa Viljannin keskustassa.

 

Ja vain vuotta myöhemmin tilanne toistui. Hansamarkkinoiden pääjärjestäjä Ülle Priks suunnitteli muuttoa Suomeen, ja tarvittiin uusi järjestäjä yhteistyöhön Viljannin kaupungin kanssa. Jälleen tarvittiin nopeita päätöksiä, ja niin Kätrin päätyi markkinajärjestäjäksi. Nyt hän järjestää vuosittain peräti yhdeksää erilaista suurtapahtumaa Viljannissa. Hansamarkkinat ovat pysyneet tasaisessa suosiossa vuodesta toiseen, ja viime kesän uusi tulokas, Keskiaikapäivät Viljannin muinaislinnan raunioilla, sai vauhdikkaan alun. Käytännössä Kätrin pohtii kesän keskiaikatapahtumia ympäri vuoden. Mikä teemassa kiehtoo?

-Keskiajan puvut ovat parasta. Mitä enemmän kultaa, kimallusta ja kallista samettia, sen parempi, toteaa Kätrin Hanschmidt käsityökillan johtajalle sopivalla tyylillä. Vain yksi asia häntä ei ajanmukaisessa pukeutumisessa miellytä: päähineet. Kätrin nähdäänkin useimmiten pitkät hiukset valloillaan, myös markkinoilla.

 

Bonifatiuksen killan käsityömestarien lisäksi Viguriväntin juhlille saapuu Viljannin ylpeys, jo pitkät perinteet omaava nukketeatteri Nukuteater. Turun ystävyykaupunkia Tarttoa saapuu edustamaan Ahhaa-tiedeteatteri. Ahhaa tapaa turkulaisia paitsi koululaisnäytöksissä, myös Hansa-korttelissa: oranssitakkiset ovat Thalia-torilla lauantaina klo 12-16 ja lupaavat esittää tasatunnein jännittäviä temppuja. Bonifatiuksen killan väki esiintyy Thalia-torilla keskiaikapuvuissaan klo 10.30-12.

 

 

 

 

 

 

Bonifatiuksen kilta

-Bonifatiuksen kilta on käsityöläisten yhdistys, jolla on kiltatalo Viljannin keskustassa (osoite: Väike-Turu 8)

-Killan perustivat 2008 ompelijat Ülle Priks ja Monika Pill. Bonifatius on ompelijoiden, räätälien  ja oluenpanijoiden suojeluspyhimys, ja niinpä nimi killalle oli löytynyt. 

-Bonifatiuksen kilta ei päästä asiakkaitaan ihan helpolla, käsityömyymälän nimi on pituudeltaan ainakin Viron ennätys:

Parimate Tegusate Tegijate Ilmlõpmata Väärt Tarviliste Asjade Kaubaks Tegemise Mõnus Koht.

(”Parhaiden Ahkerien Tekijöiden Aivantakuulla Arvokkaiden Tarvikeasioiden Myymisen Hauska Paikka”)

 

 

 

 

Viguriväntin juhlat Turussa

-Lastenjuhlat Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

-Viguriväntti on Regi-projektin lastenkirjasta tuttu, Ülle Priksin luoma hahmo. Viguriväntti seikkailee myös somessa: #Vigurivänt

-Perjantaina Vimmassa; aamulla näytökset lastenryhmille ja koululuokille (aamun näytökset jo täynnä) sekä lastenjuhla klo 16.30 alkaen. Esitykset viroksi, mutta kaikki selviää myös suomeksi!

-Lauantaina Hansa-korttelissa Thalia-torilla: Bonifatiuksen kilta klo 10.30-12, Tarton Ahhaa klo 12-16.

-Lauantaina Siirtolaisuusinstituutissa: vironkieliset lastenjuhlat ja pieni käsityötori klo 12.30-17.00.

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron yhteyksiä niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin välillä. Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitseva yhdistyksen toimisto palvelee myös Viron kunniakonsulaattina. 

 
Lisätietoja: www.viro-keskus.fi