Petri Uggeldahl Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja

Sata lasissa Viro

Virolaiset juhlivat viime vuonna Suomen itsenäisyyttä sellaisella innolla, että välillä tuntui, että itse emme vastaavaan riemuun yllä. Joulukuun kuudentena Tartossa ilmestyvä Postimees vaihtoi nimensä Postimieheksi ja Tallinnassa pääministeri Jüri Ratas vei ministeristönsä Toompeanmäelle suurlähetystömme pihalle laulamaan Maamme-laulun. Vironystävän kännykkä piippaili pitkin päivää etelänaapurista tulleista onnitteluviesteistä. Tuntui hyvältä.

Tapa juhlia syntymäpäiviä poikkeaa maidemme välillä kovasti. Pitkään jatkuneena miehitysaikana kirkolliset pyhät jäivät Virossa väistämättäkin pienemmälle huomiolle, sillä ne olivat neuvostojärjestelmässä kiellettyjen asioiden listalla. Joulusta ei luovuttu, mutta sitä vietettiin varmuudeksi verhojen takana perhepiirissä. Vastapainoksi sitten syntymäpäiville kutsuttiin koko suku ja laaja joukko ystäviä. Vaikeinakin aikoina pöydässä oli talon parhaita antimia ja työpaikoilla kilisteltiin kuohuvan juoman kanssa. Odotettavissa on huikeat pidot, kun nyt pyöreitä täyttää yhden päivänsankarin sijasta sukulaiskansojen itsenäiset valtiot.

Viron tasavalta saavutti sadan vuoden merkkipaalunsa 24. helmikuuta ja viikkoa aiemmin ehdittiin juhlia jo Liettuassa. Marraskuussa on nuorimmaisen, Latvian vuoro.

Viro on suomalaisille Baltian maista se tutuin ja läheisin. Rakas veli, muut ovat vähän kuin etäisempiä pikkuserkkuja. Tunnemme toisemme, haluamme olla ja tehdä asioita yhdessä.

Suomi onnitteli Viroa ja virolaisia juhlapäivänä lämpimillä tervehdyksillä ja merkittävällä lahjoituksella yhteiseen kulttuurirahastoon. Onnittelijoiden rivissä seurasivat ystävyyskaupungit, kunnat, yritykset ja yhteistyötahot, kansalaisjärjestöt sekä kaiken kanssakäymisen perustana olevat yksittäiset ihmiset.

Suomen ja Viron kaksoissynttärit aloitettiin kekseliäällä, englanninkielelläkin leikittelevällä teemalla FinEst 200. Juhlat jatkuvat monissa tilaisuuksissa ja paikoissa lahden molemmilla rannoilla, todennäköisesti merelläkin. Lydia Koidulan ja Antti Jalavan jäljissä Suomen sillalla kulkee tuhansia ihmisiä. Loput miljoonat seilaavat autolautoilla perässä.

Palju õnne Eesti – sajaga juubeliaastasse!

Petri Uggeldahl

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet