Naisen terveydeksi

Miten kellomme tikittää?

Annamari Lähteenmäki

Å Communications

Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Sen sijaan tahattomasti lapsettomuudesta kärsivien naisten ja miesten ongelmia on tuotu esille vähemmän.

Se, että lapsia ei hankita nuorella iällä, voi johtua muustakin kuin oman vapaa-ajan arvostamisesta. Partnerin puute ja työelämän vaatimukset vaikuttavat nuorten naisten ja miesten halukkuuteen ja kyvykkyyteen perustaa perhe. Lisäksi kuvitelma, että hedelmällinen ikä säilyisi pidempään, voi johtaa raskaustoiveen lykkäämiseen.

Vaikka nykyään elämme hyväkuntoisina aiempaa pidempään, hedelmällisessä iässä ei ole tapahtunut samanlaista ilmiötä. Naisen hedelmällisyys alkaakin heikentyä jo 30 ikävuoden jälkeen. Hedelmällisyyteen vaikuttavat osaltaan sekä perimä että terveyttä haittaavat elintavat.

Iän myötä munasolujen määrä alkaa kiihtyvästi vähentyä, mikä johtaa hormonaalisiin muutoksiin ja ovulaatiohäiriöihin. Munasarjojen toiminnan heikkeneminen näkyy ensin kuukautiskierron heittelynä, etenkin kierron lyhenemisenä. Lisäksi munasolujen kromosomivirheet lisääntyvät, minkä vuoksi munasolu ei hedelmöity, alkionkehitys ei etene tai raskaus päätyy keskenmenoon.

Hoidoilla voidaan tehostaa munasolun hedelmöitymistä, mutta vähäinen solumäärä ja virheelliset solut heikentävät selkeästi hoitojen onnistumista. Raskauden onnistuminen yli 42-vuotiailla naisilla on alle 5 %, kun se alle 35-vuotiailla voi olla yli 40 %. Hedelmällisyyden säilyttäminen munasoluja pakastamalla tulisikin tehdä alle 35-vuotiaana, jotta saataisiin riittävä määrä terveitä soluja.

Myös miesten heikentyneestä spermanlaadusta on julkaistu useita raportteja. Siittiöiden määrää pystytään harvoin lääkkeellisesti parantamaan. Tällöin raskauden aikaansaamiseksi joudutaan naiselle tekemään munasarjojen stimulaatiohoito koeputkihedelmöitystä varten. Hoitojen onnistuminen riippuu paljolti munasolujen määrästä ja laadusta – tässäkin tilanteessa nuoruudesta on etua.

Naisen hedelmällisyyden ennustaminen on vaikeaa. Hormonimäärityksillä ja ultraäänitutkimuksilla saadaan käsitys munasarjojen toiminnasta, mutta tärkein raskauden onnistumista ennustava tekijä on naisen ikä. Jos naisella ja hänen partnerillaan on toive lapsesta, olisi hyvä antaa mahdollisuus raskauden alkamiselle heti kun toive syntyy – odottamallakaan ei ilmaannu täydellisesti sopivaa aikaa lasten hankkimiselle!

Annamari Lähteenmäki

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT, joka työskentelee Aura Klinikalla hedelmöityshoidoista vastaavana lääkärinä.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet