Varsinais-Suomen Viro-keskus

Kuorot kiertueella satavuotiaan Viron kunniaksi

Kiertueen suurkuoro harjoituksissaan Tallinnassa. 170 laulajan joukko on koottu seitsemästä kuorosta.

Viro100-kuorokiertue tuo Turkuun 170 virolaista laulajaa perjantaina 27.4.2018. Seitsemän kuoroa on yhdistänyt voimansa juhlistaakseen satavuotiasta Viroa. Konsertin taiteellinen johtaja on Andrus Siimon, urkurina on Ene Salumäe ja solistina Arete Teemets. Ohjelmassa on Viron kuoromusiikin helmiä.

Mukana on hyvin mielenkiintoinen kuorojen joukko:

VIRON TIEDEAKATEMIAN NAISKUORO

Viron tiedeakatemian naiskuoro on Tallinnassa toimiva aktiivinen konserttikuoro, joka tänä vuonna juhlii jo 59-vuotispäiväänsä. Kuoron perustaja ja pitkäaikainen johtaja (1959-1986) oli Arvo Ratassepp, yksi Viron tunnetuimmista kuoronjohtajista. Vuodesta 2006 kuoroa johtaa Andrus Siimon. Kuoron ohjelmisto on laaja ja monipuolinen, se ulottuu läpi aikakausien ja sisältää sekä sakraalista että maallista musiikkia. Kuoro esittää sekä lyhyitä että laajempia, klassisia että nykyaikaisia musiikkiteoksia virolaisilta, eurooppalaisilta ja muiden kansojen säveltäjiltä, järjestäen vuosittain vähintään kymmenen konserttia. Kuoro on osallistunut moneen paikalliseen sekä kansainväliseen kilpailuun, joista on saatu myös runsaasti palkintoja.

VIRUMAAN MIESKUORO

Ainutlaatuinen ilmiö Virossa: vuonna 1991 perustettiin Virumaan poikakuoro ja kolme vuotta myöhemmin – äänenmurroksen jälkeen – muodostettiin miesten ääniryhmä, joka laulaessaan poikien kanssa muodosti Poikasekakuoron (johtajana Hirvo Surva). Vuonna 1999 perustettiin miesten ääniryhmästä Virumaan nuorten mieskuoro (johtajina Andrus Siimon ja Hirvo Surva). Vuonna 2015 luotiin nuorten mieskuoron ”alumneista” Virumaan mieskuoro (johtajana Andrus Siimon). Konserteissa kuorot esiintyvät sekä suurkuorona että itsenäisinä konserttikuoroina, laulajien yhteismäärä on 78.

TALLINNAN TEKNILLISEN YLIOPISTON AKATEEMINEN NAISKUORO

Kuoro perustettiin vuonna 1951, nykyiset johtajat ovat Aivar Leštšinski ja Jana Perens. Kuoron jäseninä ovat toimeliaat ja positiiviset naiset, eri korkeakoulujen nykyiset sekä entiset opiskelijat. Melkein vuosittain kuoro on ollut mukana kuorokilpailuissa joko Virossa tai ulkomailla. Kuoron tärkein taavoite on virolaisen naislaulun ja kuoroperinteiden säilyttäminen ja edistäminen.

TALLINNAN YLIOPISTON MIESKUORO

Tallinnan yliopiston mieskuoro on kolmestakymmenestä laulumiehestä koostuva aktiivinen porukka. Visiona on virolaisen mieslaulun edistäminen, isänmaallisuuden kasvattaminen kaikissa virolaisissa sekä Tallinnan yliopiston opiskelijoiden ja työntekijöiden yhdistäminen musiikin avulla. ”Ollaan nuoria, iloisia ja aktiivisia sekä kuorona että silloin kuin parhaillaan emme laula. Esiinnymme Tallinnan yliopiston juhlatilaisuuksissa, konserteissa sekä Virossa että ulkomailla, laulamme laulujuhlissa ja teemme yhteistyötä eri muusikoiden kanssa. Harjoitusten ja konserttien lisäksi keilataan, pelataan biljardia ja jalkapalloa Tallinnan teknillisenyliopiston mieskuoron kanssa, järjestetään joulujuhlia ja kesätapahtumia”, kertovat kuorolaiset.

NAISKUORO CARMINA

Kuoro on johtajansa Margit Võsan ohjauksessa 29 kauden aikana esittänyt monipuolista naiskuoro-ohjelmistoa, osallistunut kansainvälisiin kuorokilpailuihin, esiintynyt kiinnostavilla konserttiohjelmilla ja levyttänyt virolaisten säveltäjien tuotantoa. Yhteinen ajatusmaailma ja halu tulkita naiskuoromusiikkia ovat liittäneet Carminan jäsenet mukavaksi lauluperheeksi. Tällä kaudella kuorossa on 30 laulajaa.

NAISKUORO GAUDETE

Tallinnalainen naiskuoro, joka sai alkunsa laulujuhlista kiinnostuneista työkavereista, yhdistää nykyisin montaa iloista ja omistautunutta laulun ystävää. Yhdeksän toimintavuoden aikana kuoro on osallistunut laulujuhliin ja laulupäiviin sekä järjestänyt täyspitkiä konsertteja, voittanut kahdesti naiskuorojen kilpailun ja ansainnut kultadiplomin vuoden 2017 kuorokilpailussa Espanjassa Malagassa. Gaudeten ohjelmistossa ensisijalla on virolaisten säveltäjien tuotanto. Kuoron musikaalisista esityksistä huolehtivat kuoronjohtajat Mait Männik ja Merike Toro sekä sovittaja Maila Plooman.

VIRON TIEDEAKATEMIAN MIESKUORO

ETAM on toiminut jo 60 vuotta, se yhdistää akateemisen taustan omaavia mieslaulajia Tallinnassa. Heitä yhdistää rakkaus kuoromusiikkiin ja tahto pitää yllä ja edistää Viron laulukulttuuria.
“Olemme yhteiskunnallisesti aktiivisia ja arvostamme omaa maatamme ja sen kulttuuritapahtumia. Samalla kuoromme on myös ystäväpiiri, joka yhdistää kaikenikäisiä laulajia ja heidän perheitään, “ kuorolaiset kertovat. Kuoron ydinryhmän muodostaa 35-miehinen konserttikuoro. Lisäksi on aktiivisimpia laulajia yhdistää vokaaliansambeli. Iäkkäimmät kokoontuvat seniorikuorona. Mukana on edelleen jopa kuusi kuoron perusjajäsentä. Nuorin kuorolainen on 26-vuotias, vanhin 89-vuotias. Mukana on kaikkiaan 51 laulajaa: opiskelijoita, yrittäjiä, johtajia, yliopiston opettajia ja paljon muita.
 
Konsertin ohjelma:
RUDOLF TOBIAS - EKS TEIE TEA (Te tiedätte) CYRILLUS KREEK - TAAVETI LAUL 104 KIIDA, MU HING, ISSANDAT (Taavetin laulu 104, Kiitä sieluni Herraa) RENE EESPERE - KAKS JUBILATSIOONI AVE MATER AVE PATER URMAS SISASK - OMNIS UNA TSÜKLIST „GLORIA PATRI“ MARGO KÕLAR - PIRITA MISSA PÄRT UUSBERG - MEIE ISA PALVE (Isä meidän -rukous) JUHAN AAVIK - HOIA, JUMAL, EESTIT (Suojele luojamme Viroa)
Avaussanat: kirjailija Harri Raitis
 
 
Video projektikuoron harjoituksista Tallinnasta:
 
Kiertue kulkee Turun kautta Tukholmaan ja Riikaan. Turussa konsertti on Turun tuomiokirkossa perjantaina 27.4. kello 17.00. Konserttiin on vapaa pääsy (ohjelma 5 eur).
Varsinais-Suomen Viro-keskus

Aikaisempia kirjoituksia

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron yhteyksiä niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin välillä. Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitseva yhdistyksen toimisto palvelee myös Viron kunniakonsulaattina. 

 
Lisätietoja: www.viro-keskus.fi

Uusimmat mielipiteet