Naisen terveydeksi

Kutinaa, kirvelyä, kuivuutta

Juha Mäkinen

Aura Klinikka

Naisilla voi esiintyä kiusallista oireilua ulkosynnyttimien alueella useissa eri elämänvaiheissa. Tunnetuin oireiden aiheuttaja lienee hiivatulehdus. Esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen voi ilmetä voimakasta kutinaa, kokkareista valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Antibioottihoito muuttaa emätintä suojaavaa normaalia laktobasilliflooraa ja näin kehon luonnollinen suoja emätintulehduksia vastaan heikkenee. Hiivatulehduksen voi hoitaa suun kautta otettavalla lääketabletilla ja siihen yhdistetyllä paikallisella kutinan poistavalla puikolla tai kortisonisalvalla.

Jos oireet kuitenkin uusiutuvat kertahoidon jälkeen, on syytä poissulkea muut mahdolliset tulehdustaudit ja ottaa infektioiden poissulkuun tarkoitetut laboratoriotestit, joihin kuuluu myös Papa-koe. Tympeä kalamainen haju viittaa bakteerivaginoosiin, joka hoidetaan metronidatsoli- tai klindamysiinipohjaisella lääkekuurilla. Poikkeavan valkovuodon taustalla voi olla myös sukupuolitauti, esimerkiksi klamydia. Sen testaaminen onnistuu helposti virtsanäytteellä.

Ehkäisypillerit voivat aiheuttaa kuivuutta ja aikaansaada paikallista ärsytystä, jolloin ehkäisyn vaihto esimerkiksi minihormonikierukkaan voi poistaa oireet. Vaihdevuosi-iässä estrogeenin puute aiheuttaa limakalvojen kuivuutta, ohenemista ja pH:n muutosta. Tämä altistaa paikallisille tulehduksille ja tähän liittyvälle hajulle, yhdyntäkivuille ja virtsankarkailulle.

Vaihdevuosiajan limakalvo-oireisiin saadaan helposti apua estrogeenia sisältävillä paikallisvalmisteilla, jotka suojaavat intiimialueen limakalvoja, poistavat kuivuutta ja estävät toistuvia virtsatietulehduksia. On hyvä muistaa, että vaihdevuosiin käytetty suun tai ihon kautta annosteltu lääkitys, jolla hoidetaan puolestaan ns. kuumia aaltoja ja hikoilua, eivät yleensä riitä paikallisoireiden hallintaan. Silloin harvoin kun paikallistakaan estrogeenia ei voi käyttää (joillakin rintasyöpäpotilailla), voivat hormonivapaat kosteuttavat emätinpuikot tai liukastavat salvat tai suihke olla hyödyksi. Jos näillä keinoilla ei saada apua oireisiin, on tarkempi gynekologinen tutkimus aiheellinen.

Juha Mäkinen

Kirjoittaja on naistentautien erikoislääkäri, joka työskentelee Aura Klinikalla ja emeritusprofessorina Turun yliopistossa.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet