Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Turkulaisen päätoimittaja vastaa kritiikkiin: Tästä syystä toimittajamme esiintyi romanina ja julkaisimme testistä jutun

Turkulainen julkaisi keskiviikkona jutun, joka sai runsaasti kritiikkiä varsinkin sosiaalisessa mediassa. Jutussa toimittaja maskeerattiin valeromaniksi ja hän kokeili, minkälaista kohtelua hän saa turkulaisissa liikkeissä.

Juttu sai kimmokkeen vantaalaisella huoltoasemalla sattuneesta tapauksesta, jossa myyjä kieltäytyi myymästä bensiiniä romaniasiakkaalle. Halusimme nostaa tämän merkittävän yhteiskunnallisen epäkohdan, romanien syrjinnän, keskusteluun myös Turussa. Jutulla oli hyvä tarkoitus.

Juttu päätettiin toteuttaa toimittajan testinä, koska romanien edustajaa oli jo haastateltu lehdessä tammikuussa. Haastattelussa romaniasiain neuvottelukunnan erikoissuunnittelija kertoi romanien kokemasta syrjinnästä.

Käytetty menetelmä ei ole uusi. Esimerkiksi Ilta-Sanomien toimittaja pukeutui vuonna 2015 päiväksi burkaan.

Sosiaalisen median kommenttien perusteella juttua on luettu kuin piru Raamattua – tai sitten sitä ei ole luettu lainkaan.

Jutun henki tiivistyy parhaiten kommentissa, jossa toimittaja kirjoittaa: ”Kierros kaupungilla romaniksi maskeerattuna oli avartava kokemus. Sain huomata ihmisten pitkät halveksuvat katseet ja supattelun selän takana. Pelkästään siksi, että olin romani. Kokemukseni ovat vain murto-osa siitä, mitä romanit joutuvat kohtaamaan päivittäin.”

Juttu ei vähättele romanien kokemaa syrjintää vaan osoittaa myötätuntoa syrjittyjä kohtaan.

Turun Sanomat haastatteli keskiviikkona turkulaista romanimiestä. Hän kertoi ottaneensa jutun positiivisella mielellä ja pitävänsä tärkeänä, että syrjinnästä puhutaan. ”Toimittaja kyllä onnistui, hänen ulkonäkönsä ja vaatteensa olivat siistit. Mutta todellisuus ei tule ilmi. Yksinäisiä miehiä ei sinänsä seurata, mutta auta armias, jos paikalla on vaikka vaimo tai toinen mies. Homma muuttuu ihan täysin”, hän kertoi TS:lle.

Ikävää oli se, että keskustelu kääntyi asiasta jutun tekotapaan. Onneksi keskustelua syntyi myös asiasta. Romanien syrjintää ei voi enää painaa villaisella.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet