Naisen terveydeksi

Lantionpohjan toimintahäiriöt

Pia Heinonen

Aura Klinikka

Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat hyvin tavallisia naisen elämänlaatua oleellisesti heikentäviä vaivoja. Laskeumat ja virtsankarkailu ovat yleisimpiä lantionpohjan toimintahäiriön aiheuttamia ongelmia. Oireet saattavat rajoittaa naisen elämää merkittävästi.

Gynekologisella laskeumalla tarkoitetaan tilaa, jossa lantionpohjan tukikudokset pettävät. Tuolloin emättimen etu- tai takaseinämä antaa periksi. Myös kohtu voi laskeutua tai kohdunpoiston jälkeen emättimen huippu. Usein laskeuma on näiden yhdistelmä.

Laskeumien esiintyminen on varsin tavallista etenkin synnyttäneillä naisille, ja riski saada laskeuma lisääntyy ikääntymisen myötä. Myös ylipaino ja raskas fyysinen ponnistelu saattavat lisätä riskiä. Yksilölliset kudosominaisuudet todennäköisesti vaikuttavat oleellisesti siihen, kenelle laskeuma kehittyy.

Tavallisimpia laskeuman aiheuttamia oireita ovat paineen tunne, pullotus emättimestä, tihentynyt virtsaamistarve, virtsarakon ja suolen huono tyhjeneminen sekä alaselkä- ja vatsakivut ja yhdyntävaikeudet.

Lantionpohjaa jumppaamalla voidaan vähentää laskeumaoireita, ja toisinaan fysioterapeutin ohjaus on tarpeellinen. Emättimeen voidaan asettaa silikoninen rengas tai kuutio tukemaan laskeumaa, jolloin paineoireet helpottavat. Leikkaukseen päädytään, jos muut hoidot eivät auta. Useimmiten laskeuma voidaan korjata käyttämällä omia kudoksia, mutta jos laskeuma on hyvin suuri tai uusiutunut aiemman leikkauksen jälkeen, saatetaan tarvita tukiompeleita tai verkkoimplantti. Leikkaukset tehdään pääsääntöisesti päiväkirurgisesti, jolloin potilas kotiutuu leikkauspäivänä, ja toipuminen on useimmiten nopeaa.

Laskeuma itsessään ei ole vaarallinen, jos virtsarakko tyhjenee hyvin. Mutta jos laskeuma aiheuttaa elämää hankaloittavia oireita, kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle, jossa arvioidaan lantionpohjan toimintahäiriön aiheuttama haitta ja suunnitellaan tarvittava hoito. Vain osalla laskeumapotilaista ilmaantuu niin merkittäviä oireita, että joudutaan leikkaushoitoon.

Pia Heinonen

Kirjoittaja on naistentautien erikoislääkäri, joka työskentelee Aura Klinikalla ja Tyksissä.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet