Riikka PeltonenTurun seudun Seta ry:n puheenjohtaja

Sateenkaaren kaikissa väreissä

Kesä on pride-tapahtumien luvattua aikaa. Kesäkuu on virallinen pride-kuukausi, mutta eri puolilla Suomea ja maailmaa on valtava määrä erilaisia tapahtumia läpi kesän - ja oikeastaan koko vuoden. Pelkästään kotimaassa pride-tapahtumia on tänä vuonna ainakin 16.

Pride näyttäytyy monelle värikkäänä ja äänekkäänä kulkueena ja iloisena puistojuhlana, johon sateenkaarikansa ja heidän tukijansa kokoontuvat pitämään hauskaa. On kuitenkin muistettava, että priden taustalla ei ole halu kokoontua juhlimaan vaan osoittamaan mieltä ihmisoikeuksien puolesta. Kulkueesta kaikuvat musiikin seasta iskulauseet, joilla on tarkoitus ja päämäärä. Kaikkien tähänastisten saavutusten jälkeenkin yhteiskunnassa ja lainsäädännössä on edelleen paljon epäkohtia, joihin haluamme kiinnittää huomion. Syrjintä ja eriarvoisuus on meille edelleen todellisuutta, ja banderollien ja iskulauseiden sanomaa on syytä kuunnella.

Niin kauan kun yhteiskunnassa vallitsee tilanne, jossa jokaisella ihmisellä ei ole yhdenvertaiset oikeudet, tarvitaan pride-mielenosoituskulkueita. Kun yksikään meistä ei enää joudu syrjityksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, työelämässä, koulussa, vanhustenhoidossa tai missään muuallakaan, voimme ripustaa banderollit naulaan ja huokaista syvään loppuun saatetun työn päätteeksi. Itse toivon, että voisin vielä jonain päivänä osallistua pride-kulkueeseen, jonka tarkoituksena olisi vain pitää hauskaa ja yhdessä juhlia vahvaa ja onnellista yhteisöä. Sitä odotellessa nostan jälleen tämän kesän prideissa sateenkaarilipun korkealle ja marssin ylpeänä puolustamassa meidän kaikkien oikeuksia. Rinnallani toivon näkeväni oman yhteisöni koko mielettömän upean värien kirjon sekä runsaan joukon sateenkaariyhteisön ulkopuolisia tukijoita, jotka haluavat osallistumisellaan näyttää, että emme käy taisteluitamme yksin.

Turku Pride tulee näkymään tänäkin vuonna kaupungilla eri tavoin ja vuosi vuodelta yhä useampi yritys, yhteisö ja yksilö lähtee mukaan omalla tavallaan. Olisi kuitenkin hienoa, jos kaupunkikuvassa näkyisi vielä enemmän tahoja, jotka omatoimisesti toisivat esille tukensa pride-liikkeelle ja sateenkaarikansalle. Ota haaste vastaan ja tule mukaan!

Riikka Peltonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet