Turun Ydinkeskustayhdistys

Turku People & Places: Galleria Joella, Mia Nieminen

Heikki Ojanen

Monelle Galleria Joella on varmasti tuttu paikka- sadat, ja jopa tuhannet turkulaiset kävelevät joenrantaa pitkin aamulla töihin ja illalla viettämään sinne aikaa. Tämä on erittäin ymmärrettävää, onhan se yksi Turun ehdottomasti kauneimmista paikoista. Vaikka moni onkin ihastellut Galleria Joellan tauluja varsinkin ulkoapäin, kaikki eivät voi sanoa tutustuneensa paikkaan sisältäpäin. Kuulun itse myös tähän ryhmään, mutta tänään asiaan on tulossa poikkeus, sillä pääsin haastattelemaan Gallerian toiminnanjohtajaa, Mia Niemistä.

Gallerioissa työskentely alkoi Niemisen viidentenä opiskeluvuotena taidehistorian puolella hänen hakiessaan assistentin paikkaa galleria Titanikissa

- Gallerioissa työskentely on aina ollut intohimona. Muutin reilu kymmenen vuotta sitten Turkuun ja kävellessäni yliopistolle kuljin monesti jokirantaa pitkin galleria Titanikin ohi. Kurkin monesti sen ikkunasta sisään ja mietin että olisi hienoa olla tuollaisessa paikassa töissä. Siellä oleva assistentin paikka oli ensimmäinen oman alan työpaikka ja siellä oppi hyvin ns. galleria-elämän. Galleriat toimivat kaikki aikalailla samalla tavalla, esim. miten näyttelykierto menee, miten rahoitus toimii, miten taiteilijat haetaan ja mitkä tavallaan ovat ne roolit mitä gallerioissa voi olla.  Sama pätee myös nykyiseen työpaikkaani Galleria Joellassa.


Millainen on normaali työpäiväsi?

Se vaihtelee kyllä todella paljon. Tällä hetkellä meillä on kolme työntekijää, joista minä olen ainoa palkattu. Työhön sisältyy niin gallerian sekä myymäläpuolen pyöritys. Sen lisäksi meillä on myös yhdistys johon kuuluu noin sata taiteilijaa, joten myös yhdistystoiminnan pyörittäminen kuuluu toimenkuvaan. Yhdistyksen jäsenistä koostuu myös hallitus, joka on tavallaan koko yrityksen ”pomo”, joka tekee päätökset siitä miten toimitaan ja antaa minulle tavallaan ne ohjenuorat miten he haluavat näkyä kaupungissa ja sen mukaan toteutan heidän visionsa siitä. Näiden lisäksi meille on myös yhteistyöhuone Barker-tehtaalla, jossa meidän jäsentaiteilijat sekä hieman myös ulkopuoliset taiteilijat pääsevät toimimaan grafiikan painohuoneella jossa on ammattitasoiset välineet.


Olen huomannut että työt ovat enimmäkseen todella graafisia, onko näin?

- Kyllä, yhdistyksemme on siis Turun taidegraafikot ry. Jäsentaiteilijamme ovat joko graafikoita tai piirtäjiä, olemme hieman laajentaneet käsitettä  myös piirtämisen puolelle myös, koska viivan käyttö taiteessa on meille se pointti tässä. Näyttelypuolella ei silti ole mitään rajoitteita koskien tekniikkaa, meillä on tulossa taidetta valotaiteesta veistoksiin sekä installaatioita, silti haluamme pitää tietyn grafiikan näkyvyyden esillä. Se on lopulta monelle aika vieras ala, moni ei välttämättä tiedä mitä grafiikka on.

Lopulta Nieminen avasi hieman grafiikan käsitettä. Hämmästyin itsekin, kuinka laajaa taiteen kirjoa voidaan pitää tekniikan puolesta grafiikkana.

- Grafiikka on myös todella tarkka sekä tekninen työskentelytapa. Esimerkiksi moniin teoksiin käytetään monia laattoja samaan paperiin ja jos yksikin vaihe menee pieleen, saattaa koko teos olla helposti pilalla. Myös työskentelyssä käytetyt aineet ovat monesti vaarallisia. Myös painovälineet painavat todella paljon joten myös taiteen tekemisen tilalta vaaditaan paljon jotta ne voivat kannatella näitä laitteita.

Serious art siis.

Oletko itse taiteilija?


- En, olen kyllä ollut koko elämäni taiteen kanssa tekemisissä. Olen lähtöisin muusikkoperheestä mutta päätön toisella luokalla jo että en mene musiikkiluokalle vaan kuvisluokalle. Olen jo lastentarhassa ollut kiinnostunut kuvataiteesta, piirsin kaikki leikkitunnit. Kuvataide ja visuaalinen kulttuuri on ollut todella tärkeää minulle aina ja hyvin pienestä pitäen olen päättänyt että se on se minun juttuni. Vapaa-ajalla yritän käydä mahdollisimman paljon näyttelyissä ja seurata mitä kuvataiteessa tapahtuu, mutta kyllä myös musiikki on minulle pakokeino, soitan kotona pianoa ja käyn keikoilla, klassinen musiikki on aina ollut sydäntäni lähellä. Sen lisäksi myös kevyempi musiikki kiinnostaa ja niiden keikoilla käyminen on hyvää vastapainoa kuvataiteelle.

Yksi asia mikä yhdistää Turun gallerioita on se, että niihin on usein ilmainen sisäänpääsy.

- Ilmainen sisäänpääsy on meillä aatteena, haluamme luoda taidetilan kävijälle, joka ei vaadi itse kävijältä yhtään mitään, ei katso varallisuutta, kielitaitoa tai mitään muutakaan taustaa. Meille on hyvin tärkeää että tämä tila on sellainen mihin jokainen halutessaan pääsee katsomaan taidetta.


Miltä tulevaisuuden toiminta näyttää?

- Joitain ideoita tulevaisuuden varalle on kyllä, helppouden esille tuominen on ollut työn alla. Olisi hienoa luoda kaupunkilaisille ns. olohuone. Varsinkin eilen oli avajaisissa hieno tunnelma kun oli paljon ihmisiä mukana ja täällä kuultiin myös kitaramusiikkia.

Viimeinen kysymys, mikä on lempipaikkasi Turussa?

- Sanoisin että Vartiovuoren korkein paikka, varsinkin ilta-aikaan näkymä on aivan huikea.


Galleria Joella Läntinen rantakatu 21, 20100 Turku

Tämän hetkinen näyttely Painettu Jyväskylässä- Ratamon grafiikoita yhdistelee neljän eri taiteilijan töitä.
Näyttely esillä 31.5.-17.6.2018, ilmainen sisäänpääsy.


Turun Ydinkeskustayhdistys ry juhlii kymmenettä toimintavuottaan, minkä kunniaksi tuomme esille mielenkiintoisia turkulaisia henkilöitä sekä paikkoja teeman People & Places alla. Yhdistyksen tavoitteena on vetovoimainen, elävä ja kaunis Turun ydinkeskusta. Yhdessä yli 370 jäsenyrityksemme kanssa tavoittelemme sitä tapahtumien, viestinnän ja kehittämisenkeinoin.www.keskellaturkua.fi

Turun Ydinkeskustayhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Turun Ydinkeskustayhdistys

Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n tavoitteena on vetovoimainen kaupunkikeskusta.

Uusimmat mielipiteet