Petri Uggeldahl

Työmaa torilla

Kaivinkoneen kauha on iskenyt Kauppatorin nupukivetykseen, ensimmäiset kuopat kaivettu ja arkeologien työmaan reunoilla nousevat hiekkakasat. Jäätelökansa etsii uutta reittiä jätskiraitsikan luo. Toriparkkia valmistelevat työt ovat Turussa vihdoin alkaneet.

Vuosikausia odotettiin jotain tapahtuvaksi tai päätöstä siitä, ettei pysäköintilaitosta rakenneta. Professori Antero Markelin julkaisi Kauppatorin ympäristön parantamissuunnitelmansa jo vuonna 1989, jonka jälkeen on soudettu, huovattu ja valitettu. Minäkin ehdin varttua nuorukaisesta viisikymppiseksi.

Itse en ole koskaan vastustanut Toriparkkia, mutten myöskään kuulunut sen puuhamiehiin. Näen sen kyllä kaupunkimme keskustan vetovoimaa kohottavana ja yritysten toimintaa tukevana hankkeena, hyvin toimivan joukkoliikenteen ja kävelykatujen lisäksi. Liikennevalo on siis vihreän puolella.

Luotan suunnittelijoihin myös torikannen yläpuolisten osien osalta. Tukea eri alojen ammattilaisilta ja käyttäjiltä tarvitaan ennen toteutusta ja apua pitää myös uskaltaa kysyä. Omatkin ajatukseni Kauppatorin jätehuollosta ovat jalostuneet ajan myötä. Kaupunkilaisille tai lähikortteleiden asukkaille en enää haikaile yleistä hyötyjätepistettä, mutta todennäköisesti edelleen kiristyvien määräysten mukaista toimivaa jätehuoltoa torikauppiaita, sekä alueelle sijoittuvia kioskeja ja kahviloita palvelemaan.

Kun näin mittavaan hankkeeseen kerran sadassa vuodessa lähdetään, pitää jätehuoltoastiastot toteuttaa niin, että ne jäävät teknisiltä toiminnoiltaan maan alle. Asiakkaiden, ohikulkijoiden ja yleisötapahtumien roskakorit kannattaa valita samalla periaatteella. Syöttöaukkojen tyylikkään näkyvyyden ja jätteiden näkymättömyyden kautta tässä on myös maisemakuvallisesti onnistumisen paikka.

”Levottomat” -elokuvassa on kohtaus, jossa pääosaa näyttelevä Mikko Nousiainen kulkee kesäisen Turun aamuyössä. Kaupungin paraatipaikalla hänen takanaan näkyy Aschanin kahvilan valomainos ja kaksi suurta jätepuristinta. Jälkimmäisiä en enää jatkossa Kauppatorille kaipaa.

Väliaikainen torialue on nyt kivan kompakti. Käydään siellä ostoksilla, nautitaan kesän tuoreista herkuista ja pidetään torikauppa hengissä myös tulevien remonttitalvien yli.

Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja.

Petri Uggeldahl

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet