Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Turun seudulla kelpaa veneillä

Moottori pärisee takana ja työntää venettä eteenpäin. Laineet loiskuvat edessä. Tuuli suhisee korvissa. Vene nytkyy eteenpäin aallokossa ja heittää välillä pärskeitä naamalle. Aurinko kuivattaa pisarat.

Joka puolella avautuu kaunis saaristo: sinistä taivasta ja välkehtivää merta; puisia saaria ja kallioisia luotoja; lokkeja, merimetsoja ja joutsenia; sulavaliikkeisiä purjeveneitä, suuria risteilijöitä ja tuhatta ja sataa kiitäviä moottoriveneitä; mökkejä, laitureita ja isännänviirejä.

Olen päässyt nauttimaan tällaisista maisemista, sillä hankin pari viikkoa sitten elämäni ensimmäisen veneen: pikkuisen soutuveneen ja perämoottorin. Turun seutu on avautunut aivan uudesta näkökulmasta, kun on päässyt katsomaan Turkua, Naantalia, Ruissaloa ja Airistoa veneestä käsin.

Häkellyttävää on, että kaikesta tästä pääsee nauttimaan pienellä soutuveneellä. Eikä siihen tarvita välttämättä edes soutuvenettä. Samaa tunnelmaa voi kokea Fölin vesibussilla, höyrylaiva Ukkopekalla ja muilla Turusta kulkevilla aluksilla.

Vesillä liikkuminen on vahvistanut sitä käsitystä, että Turun saaristo on aivan ainutlaatuinen paikka. Amerikkalainen matkailulehti Travel + Leisure ei turhaan valinnut Saaristomerta 50 parhaan matkakohteen joukkoon.

Saaristo on tärkeä sekä Turun seudun asukkaille että turisteille. Tärkeää on, että kaupungit pitävät satamiensa puitteet kunnossa ja yrittäjät kehittävät jatkuvasti palveluitaan.

Hyviä esimerkkejä ovat Ruissalon telakka, jonne on avattu 40-paikkainen vierasvenesatama, ja uusittu jokirannan vierasvenesatama ravintoloineen. Kyllä Turun seudulla kelpaa veneillä.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet