Elina Rantanen Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr.).

Lähiöt nousuun

Asuin lapsena Runosmäessä, joka syntyi lähiöiden kulta-aikana. Sittemmin moni tuttuni on sanonut, ettei halua enää ikinä asua lähiössä; ne eivät ole olleet kovin kovassa huudossa vuosikymmeninä, joina keskustaa ympäröivät puutaloalueet ja merelliset omakotialueet ovat olleet asumistrendien aallonharjalla. Lähiöistä on puhuttu lähinnä sosiaalisten ongelmien ja kuolevien palvelujen näkökulmista.

Nyt suunta on kuitenkin muuttumassa. Olen jo pitkään toivonut, että lähiöt tulisivat muotiin, sillä monet niihin liittyvistä ongelmista ratkeaisivat tasaisemmalla asumisrakenteella. Sellainen taas saataisiin aikaan, jos yhä useammat ihmiset kiinnostuisivat lähiöasumisesta. Lähiöt on syytä saada muotiin!

Ja muodissa lähiöt alkavat ollakin, mikäli turkulaisilta kysytään. Turkulaisen kaupunginosakisassa äänestyksen voitti Perno yli 600 pernolaisen äänellä (Turkulainen 4.7.2018). Lähiötä, jota pidetään monella mittarilla ongelmallisena, rakastetaan kovasti. Tuskin niin moni pernolainen muuten äänestäisi lähiötään Turun parhaaksi kaupunginosaksi.

Vuonna 2014 Varissuo todettiin Arttu Saarisen tutkimuksessa Turun onnellisimmaksi asuinalueeksi. Sitäkään ei ole totuttu pitämään varsinaisena lintukotona, joten moni yllättyi tuloksesta. Pernolaisten ja varissuolaisten tyytyväisyys kertoo siitä, että lähiössä on hyvä asua. Ja se taas kertoo siitä, että niistä pitäisi voida helposti tehdä trendikkäitä.

Miksi lähiöissä sitten ollaan onnellisia? Tutkimuksessa keskeiseksi tekijäksi nousi yhteisöllisyys: kun pihalla on aina kaveri valmiina futismatsia varten tai kun lähikaupassa voi pysähtyä vaihtamaan kuulumiset naapurin kanssa, ihminen tuntee kuuluvansa johonkin. Hyvät lähipalvelut ja luonnonläheisyys ovat myös lähiöiden valtteja. Näihin onkin osattava kiinnittää huomiota, kun yritetään luoda sosiaalisesti kestävää kaupunkia.

Muutin itse takaisin lähiöön monen keskustassa asutun vuoden jälkeen. Molemmissa on puolensa ja molempiin tarvitaan asukkaita. Kun katselee kerros- ja rivitalojen välisessä metsässä majaa rakentavaa lapsijoukkoa, voi kuitenkin tuntea erityistä lähiöonnellisuutta. Ja sillä lähiöt saadaan nousuun!

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Elina Rantanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet